Om den hellige grals enda helligere turistindustri

Legenden om gralen eller gral-krøniken dreier seg trolig opprinnelig om keltiske myter i forbindelse med fruktbarhetskultus, men disse ble tidlig satt i forbindelse med sagnkretsen om kong Arthur og ridderne av det runde bord. I Chrestien de Troyes’ fortelling om Perceval fra 1180-årene trenger ridderen inn i en borg der den juvelprydede gral oppbevares, men våger ikke å stille de nødvendige spørsmålene og kan derfor ikke helbrede kongen. 

(Store norske leksikon)

Kristendommen ser såpass snål ut som den gjør fordi den i mange hundre år la ned mye tung innsats på jobbe inn alle lokale myter og trosforestillinger i sitt opplegg, slik at fordums helter ble gjort om til helgener, legendariske kvinneskikkelser ble jobbet inn i Mariakulten, og så videre. Dette til en slik grad at man kan ofte bruke det “apokryfe” (altså ikke-bibelske) kirkematerialet som et slags arkeologisk grunnlag for å spore enda eldre idèer. Bevisverdien er riktignok tynn i seg selv, men hvis man har flere ting teller det som tilleggsindisium. Dette er mindre aktuelt i våre dager – de religiøse fritenkerne havner som regel i det politiske konspirasjonsmiljøet istedet – men vi har hvor mange “gamle historier” som helst om tildels svært avvikende (fra bibelen) kultisk praksis som likevel tradisjonelt har blitt regnet som “kristendom”. Hvordan står det til med dette emneområdet i dagens verden?

Selv har jeg i alle år kalt meg gnostisk ateist bare for å være ekstra tydelig på at jeg ikke er agnostiker. Dessuten har jeg en personlig sans for estetikken i den hellenistiske kulturkretsen, ikke minst den nyplatonistiske metafysikken, det ene med det andre, lang historie. Grovt sett kan vi si at jeg studerer idèmaterialet fordi dette hjelper i forhold til å kontekstualisere visse irrasjonelle tildragelser man kan observere i den prosaiske verdenshistorien. Hvorfor velge rød fremfor blå pille? for å si det med en tidsriktig internettmetafor. (Eller kanskje helst det omvendte. Blå pille betyr jo at alt fortsetter som før.) I sitatet ovenfor finner vi allerede mye informasjon om gralsmyten – selv om Fiskerkongen (som er den som skal “helbredes”) akkurat her befinner seg utenfor bildet – særlig dette med å “stille de nødvendige spørsmålene” som vi kan se krever mot, som igjen muligens sier noe om at spørsmålene er kontroversielle ev natur.

Ordet filosof kommer som alle vet fra det greske filos Sofia – en venn av Sofia – som selvsagt er den samme Sofia som gnostikerne holdt hellig som “visdommens gudinne”, symbolisert av en en perle i en kopp, som man kan observere på visse dager av året oppe på himmelen når månen danner en sigd og står posisjonert foran planeten Venus — et symbol som senere ble tatt i bruk av muslimene. De som ønsker å virkelig koke hodet anbefales å ta seg et dypdykk ned i denne materien. “Stille de nødvendige spørsmålene” my ass. Man slipper ikke uten videre ut igjen med den mentale helsa intakt. Ikke desto mindre er poenget med filosofi å formulere bedre spørsmål. Glem dette med “svar”. Det finnes ingen svar, bare prosessen med å formulere stadig mer presise spørsmål i forhold til hva eksakt det er man søker å vite, samt ikke minst hvorfor. Hvorfor vil du vite dette? Hva slags kunnskap kan vi danne og hva slags standarder bruker vi når vi vurderer om det vi tror vi vet er sant? Skal vi være ektremt strenge vet vi jo ikke mer enn at vi lever akkurat nå, men dette vil en gang opphøre. Dette virker som to sikre faktapunkter, men veien fra det ene til det andre synes uklar og åpen for mange slags tolkninger.

Det gnostiske grunnprinsippet er at menneskesjelen er en “kopp” som har kommet til denne verden for å gjenfinne “perlen”. En kopp kan naturligvis fylles med både det ene og det andre, hvilket er noe av poenget. Man glemmer oppdraget med å finne perlen fordi man får det travelt med å utrede alt mulig annet. Kanskje får man et liv som vinbeger. Kanskje blir man en spyttebakk. Kopper er universelt anvendelige ting. Eller kanskje vi heller bør si beger fordi det er et essensiellt poeng at gralen ikke har noen hank, den representerer radial symmetri. Altså en fundamentalt annerledes måte å organisere materien enn den bilaterale symmetrien man finner i blant annet mennesker, hvor man kan observere at den ene siden av kroppen er speilvendt i forhold til den andre. For å gjøre en lang historie kort: Poenget er å komme seg bort fra den naturlige tendensen til å danne bilaterale symmetrier i tenkningen og over i det radialsymmetriske, som symboliseres av å bringe perlen til toppunktet, eller “den metafysiske nordpolen”, som er en singularitet. Hvis man av noen grunn havner på den geografiske nordpolen vil man jo ikke kunne bevege seg i noen annen retning enn sørover. Øst og vest har ingen mening der. Man må forstå den metafysiske nordpolen som en mental tilstand, ikke et “sted” i noen geografisk forstand. Den “reisen” man legger ut på for å spore opp perlen og bringe den til nordpolen er jo en metafor for selve livet.

Dette har jeg skrevet som en skrøne fordi i dag er det den første april og da skal man liksom narre folk. Det er jo vanlig å være nysgjerrig i forhold til de såkalte hemmelighetene, som livet visstnok er fullt av. Jeg sier som hu sjøla i det norrøne diktet Voluspå: Vil du vite mer eller hva? Selvsagt vil du det. Du er jo narkoman. La meg så fortelle deg at hemmeligheten er at det ikke finnes noen hemmelighet. Meningen med å organisere denne fasanjakten i de elysèiske hager er å holde deg beskjeftiget langs et forutsigbart spor, fordi dette kan brukes som grunnlag for å bygge en økonomi. Ikke ulikt tanken med å selge deg en haug planker og noen rustne spiker på avbetaling over tredve år. Så lenge du er opptatt med å “gjøre det riktige” innenfor det hamsterhjulet du har havnet i, som selvsagt er stø kurs fremover, så vet alle hvor de har deg. Du er en slave. Du har koppen full med å holde kroppen full slik at du kan gjøre mer av det samme i morgen. Finnes det engang “noe annet” enn dette? Ikke for de som ikke tør å stille de nødvendige spørsmålene.

 

 

 

Bruker ikke "sosiale media". Har ingen interesse for "sosiale media".
Posts created 950

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top