Nye smerteterskeler innenfor torskeforskningen

Som de gamle sier, “en fersk fisk i hånden er bedre enn ti bøtter rakfisk på loftet” – eller noe som betyr omtrent det samme – og med dette mener de at man skal sette pris på det man har. Eller får. Alt ettersom. Dessuten er det ikke bare gode ting som kommer ramlende ned fra oven. Saken handler om en kar som hadde hensatt sine bøtter to med rakfisk oppe på loftet. Siden glemte han hele saken. Det skjedde vel noe spennende. Hva vet jeg? Ettersom han fortalte mistet han den ene bøtta på vei ned fra loftet året etter. Det er dette saken handler om, altså en av de fem mest originale måtene man kan gjøre boligen sin ubeboelig på. Vi kan også fastslå at de flyktige aromaene i en bøtte med rakfisk som får stå på et loft over sommeren vil utvikle seg i kraftfulle retninger. Selv ankom jeg jo stedet etter at han hadde prøvd å vaske ned elendigheta på alle måter han kunne komme på, men det luktet likevel som om det nettopp hadde skjedd.

Det endte med at jeg takket nei til jobben. Han ville ha en pris på å ta opp gulvet, dyprense hva som enn er under der, og legge det tilbake igjen, hvilket i seg selv ikke er vanskelig, men siden poenget med dette åpenbart handler om stanken så vil jeg ikke love noe. Jeg foreslo at han kunne ringe Oslo Universitet og spørre om de har noen eksperter på lukt og luktstoffer. Til syvende og sist handler jo dette tross alt om kjemikalier. Hvis han er heldig finnes det enkle midler som tar kverken på fiskelukt, men jeg har selv ikke noe greie på sånt. Han får nå ha lykke til uansett. Herregud for et opplegg. Jeg vil faen ikke ha ansvaret for hvordan dette ender. Det er ihvertfall sikkert. Grensene for hva man som håndverker bør ta på seg av arbeid er ganske konsise, men dette er den viktigste av dem alle: Start aldri en jobb uten å du har en fullstendig fette krystallklar definisjon av hva ordet “ferdig” betyr. Dette kan ikke understrekes sterkt nok.

Når det er sagt så bruker man jo visse klassiske materialer som murer. Hva er det første du tenker på når du hører ordet sand? Nesten alle svarer enten stranda eller ørkenen, men selv tenker jeg på det som et materiale. Vanlig mørtel består jo av omtrent to tredjedeler sand — og mørtel er som alle vet grunnlaget for nesten alt mureren gjør. Det er murverkets limstoff. Riktignok går det an å “stable tørt” – det gir til og med ofte et penere resultat når man jobber med synlige natursteinflater – men selv da er det en fordel å legge i en skje med mørtel her og der i bakkant. Det gjør alt mye mer stabilt. Uansett, vi snakket om sand. Visste du at det er bare noen ganske spesifikke typer av sand som kan brukes til konstruksjonsformål? Det er derfor oljestaten Dubai importerer idiotiske mengder sand fra Australie nå for tiden. De har jo brukt opp all sin egen gode sand på de gigantomane øyprosjektene sine. Ørkensand er ubrukelig. Den må tas fra havet. Men det er ikke så mye sand som folk tror nedi havet — og alt som finnes der har brukt noen millioner år på å bli vasket ned fra fjellene av diverse vannveier.

I Norge har vi hatt istid, som resulterte i at vi har mer enn nok god sand til vårt eget bruk. Men skal vi eksportere? Saken er at nesten alle har sluppet opp for konstruksjonssand av bra kvalitet som også er enkelt tilgjengelig. Nå går de løs på elveløp, strender og andre steder hvor det lar seg gjøre å “stjele” sand — organisert av en “sandmafia” som bringer alt frem til sluttleddet i lastebiler etter å ha kjøpt opp alt som de små leverandørene kan skaffe med bøtter, ryggsekker eller hva de bruker. Sånn fungerer hverdagslivet i byggebransjen i mange land. De har en hel næringskjede som bare driver med sand. Visste du at sand er hinsides enhver sammenligning det mest brukte materialet i verden? (Vi tar forresten et lite forbehold for vann, men sand er definitivt enten nummer en eller to.) Men det må altså være sand som oppfyller visse krav til kornenes struktur og størrelse. (De som ønsker en teknisk redegjørelse ved dette tidspunktet får etterforske saken selv.) På grunn av dette kan man altså ikke bare bruke ørkensand, som araberne jo har mer enn nok av, man må på en eller annen måte skaffe god sand. Men fra hvor? Det pågår endel “fangsting” av sand fra havbunnen, men de har begynt å legge merke til at dette fører til at strendene forsvinner. Havet henter rett og slett mer sand ut til der det er “hull” og fyller dem igjen. Snipp snapp. Det er jo enkelt og greit. Bortsett fra at strendene forsvinner. Derfor er det nå “kontroversielt” å hente sand fra havbunnen. Konsekvensene er jo i beste fall bare ubehagelige, for de som får en strand mindre å spasere barbeint på, men i verste fall akselrerer det lokal landerosjon generelt sett. Bølgene rekker lengre inn på land når det er mindre sandstrand til å “bremse” dem. Alt dette skjer imidlertid på en “sakte men sikkert” måte som virker ustoppelig nå.

Her er skiftnøkkelen i flymotoren: Vannkraft. Nærmere bestemt demninger. De stanser den naturlige flyten av sand mellom fjellet og havet. Det bygger seg etterhvert opp ganske bastante mengder med slike “sedimenter” foran en demning. Og ikke bare sand. Alle som vet noe om Egypt har ved en anledning filosofert over hva Aswandammen har betydd i forhold til de årlige oversvømmelsene av Nilen som tradisjonelt var hvordan de fikk gjødslet dyrkningsjorden sin. Nå ligger det seksti år med oppsamlet gøgge bak muren der. Og sånn er forholdene i det store og hele over resten av verden også. Alle som overhodet kan har jo bygget ut vannkraften sin. Følgelig har de blokkert for strømmen av alskens partikler som elvene “mater” havet med. Til gjengjeld køles det på med kunstgjødsel i det sterkt industrialiserte jordbruket, og mye av dette havner i havet. Lang historie kort: Bildet ser ikke bra ut. Faktisk er det så stygt at mange rett og slett nekter å se på det. De vil ha alle sivilisasjonens goder, men de vil ikke vite noe om hva ting egentlig koster. Så de holder seg for ørene og sier la la la. Jeg skjønner dem godt. De vil jo heller ikke ha noe med den jævla rakfisken å gjøre. Hvorfor skal jeg rydde opp etter andres dustetabber?

 

 

 

 

Bruker ikke "sosiale media". Har ingen interesse for "sosiale media".
Posts created 1187

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top