Fra tippelappen og lappeteppet til yppeleppa og samisk rock

Min aller første engelsktime på barneskolen foregikk på Finnmarksvidda i året 1971. Vi fikk utdelt en lesebok hvor det var noe med this is Sam, he is a negro og en av guttene i klassen sa they are niggers, som læreren reagerte på med å si noe sånn som neimen huff, sånt må man ikke si og det var enden på hele episoden. Var det rasisme? Jeg vil si det var bare et barn som resiterte noe han hadde hørt hjemme, sett på fjernsynet eller noe. Hvem vet. Det fantes ingen negere i Finnmark på 70-tallet. En gang i året 1973 kom det et tivoli som hadde med seg en svart mann. Jobben hans var å fly rundt i et leopardmønstret lendeklede, hoppe, vifte med armene, rulle med øynene, hyle og knurre. Du vet. Sånn som negere gjør. Skremmende var det ihvertfall. Ingen hadde sett noe sånt før. Ungene prøvde å spionere på ham når han måtte gå bak sirkusteltet for å pisse, for å se om pikken hans var svart også.

Dette med samer var litt her og der. Man kan jo i utgangspunktet ikke se om noen er same eller ikke. Man var nødt til å vite hvem de var, kjenne familien og det ene med det andre, men selv da var det såpass mye frem og tilbake med dadja inngifte og sånt at grenseoppgangen ofte var høyst uklar. Noen var samer når det passet best sånn, men ellers ikke. Jeg vet fortsatt ikke hva “samisk identitet” betyr. Jeg vet ikke engang hva “norsk identitet” betyr for den saks skyld, men jeg antar at det er noe med språket. Selv kaller jeg meg bare norsk hvis jeg er i utlandet. Her i Norge bryr folk seg typisk mest om hvilket distrikt man kommer fra, hva slags dialekt man snakker og den typen ting, som betyr lite til ingenting for utlendinger. Som han filosofen en gang sa: Jo mer like to mennesker er, desto mer utålelige blir de siste gjenværende forskjellene mellom dem. Og som jeg sier: Der hvor man finner to mennesker finner man også minst tre innbyrdes motstridende meninger. Mennesker er svært aggressive og kranglete skapninger. Dette er normalt. Jeg tror ikke dette bare er et individuelt karaktertrekk som noen har og andre ikke har. Jeg tror det er instinktivt. La oss si det som Nietzsche kalte viljen til makt. Ønsket om å leve og bevege seg, ut ifra de forutsetningene man har.

Rasisme krever kontekst. Alle kan være en drittsekk som er fæl mot alle andre på en ikke diskriminerende måte, men når man har valgt ut en gruppe av “undermennesker” som man konsekvent forholder seg til på en i beste fall nedlatende måte, men i verste fall med vold og overgrep, blir ting straks annerledes. Det har blitt et program. En fantasi hvor det ene settet med personegenskaper står i motsetning til det andre mot en antatt bakgrunn av “blodets mysterier” og arvesynd, eventuelt kulturell overlegenhet. Hvorfor har man en konflikt med den man står overfor? Som småbarn er det definitivt noe man har arvet. Man hører jo hva de voksne snakker om og hva slags følelser de legger i det. Var den langvarige “fornorskingspolitikken” overfor samer rasisme? Nei. Det var utjevningspolitikk. “Integrering” kaller de det nå om dagen. Siden kan vi snakke om kløning og lite hensiksmessig fremferd i praksis, men det blir strengt tatt en helt annen debatt. På den tiden da disse samegreiene foregikk så var jo ikke de norske myndighetene noe greiere mot “sine egne” – altså dadjaene, eller “den hvite mann” – men behandlet egentlig alle like autoritært og ugreit. Du skal. Den typen ting. På den samme tid var også vold og overgrep relativt sett mye vanligere blant befolkningen. Å få bank var ikke like skandaløst som det er nå. Folk bare trakk på skuldrene. De regnet med at “du hadde sikkert provosert noen”.

Gjennom etterkrigstiden og frem mot 80-tallet var myndighetene mer brutale, tvangsmessige og autoritære. Som man rimeligvis må forvente reflekterte dette seg i motsvarende atferd blant “barna” — det vil si folket. Standardene i forhold til vold og tvang var helt annerledes. Nå i dag snakker vel ingen om å gi barna “ris på blanke messingen” men dette var et aktuelt alternativ mens jeg vokste opp. Det skjedde med mange. Det å få bank var et familiært konsept helt fra man var liten. Slåssing i skolegården skjedde hver dag. På den annen side var det en nesten ufattelig skam å gå konkurs. Folk begikk selvmord på grunn av sånt. Mens nå er det bare noe man forholder seg “teknisk” til, ut ifra hva som er lønnsomt. Vi har fått bedre moral på voldssiden, men dårligere på den økonomiske. Grensene har flyttet seg. Er det en “privatsak” om folk banker opp barna sine? Jeg ser ikke noen som argumenterer sånn lenger, men det var en vanlig holdning for femti år siden. Ingen som legger ned jobben og går hjem fordi de ikke klarer å forholde seg til at de har fått kvinnelig sjef blir tatt alvorlig i 2024 – de vil bare bli ledd av – mens sånt ble betraktet som bekymringsverdig den gangen. Der ser du hvordan det går. Hva er normalt? Folk stimler ikke lenger sammen for å se med sine egne øyne noe så ufattelig som en kvinnelig lastebilsjåfør. Har vi egentlig noe som er “rene mannsyrker” lenger? Jeg tror ikke det. Jeg tror heller ikke folk opplever dette som dramatisk. Klarer de å gjøre jobben? Javel, men så er det vel greit, uansett hva de ellers måtte være “på privaten”.

Når det gjelder afrikanere jeg har møtt så har jeg lagt merke til at de har vesentlig mye mer beef med hverandre – det finnes ingen enhetlig “svart” opinion – enn hva de har til “vesten” og enda mindre “den hvite mann” som gruppe. Det er det vanlige opplegget. Man hater alltid de nærmeste mest. Du vet. Nabobygda. Den andre siden av familien. Til og med sine egne søsken når det blir galt nok, la oss si som i visse kriger om arverekkefølge som har skjedd gjennom historien. De som er “fremmede” er jo først og fremst fjerne fra den virkeligheten som man definerer seg selv inn i. Det finnes i utgangspunktet ingen grunn til å “starte noe” med en vilt fremmed person, mens man til enhver tid kjenner mange som man har noe gående med. Sånn fungerer det for alle. Hvorfor skal man hate noen man ikke engang kjenner? Man vet jo ingenting om dem. De kan like så gjerne være en potensiell alliert som en motstander i livets spill. Det kommer jo an på hva slags type de er og interessene deres forøvrig. Rasisme må vel som fenomen forutsette at man begynner med å rasebetegne seg selv. Gjerne som den korrekte rasen her i bygda. Norsk identitet og det ene med det andre. Er det ikke noe etnisk? For meg handler det bare om språk. Jeg oppfatter folk som “norske” hvis de snakker flytende norsk, har gått på skolen her, deltar i samfunnet og i det hele tatt. Det vanlige. Jeg klarer ikke engang å ta rasemaset alvorlig. Folk er individer. Det er jo for fanden vanklokt å bedømme dem som personer på noe annet grunnlag enn deres egen høyst personlige og ellers presumptivt sett frivillige oppførsel i stort og smått.

Kan du noen samevitser? Det regnes som nokså dårlig smak nå i dag å livnære seg på “rasevitser” og den typen ting hvor poenget er at man er inneforstått med en særlig type holdning overfor den gruppen man vitser med. Hva kaller man en same som bare gjetter? En tippelapp. Hva kaller man en same som er inkontinent? En skvettlapp. Hva ville samejenta ha på brullupsnatta? Det som står på lappen. Hæ hæ. Du skal høre mye. Synes du dette er gøy? Selv tenker jeg at det må være et nokså spesielt publikum for at man skal kunne “ha dem med seg” som standup komiker gjennom en lang rekke med samevitser, uten at noen av dem begynner å kaste ting på deg. Det er for ufint. They are niggers. Man kan ikke holde på sånn. Ikke bare viser komikeren sine egne dårlige holdninger, de fornærmer også publikum gjennom å anta at folk kommer til å synes dette er morsomt. Hvorfor skal man være disrespektfull overfor andre folkegrupper enn den man selv oppfatter seg som medlem av? For eksempel skjønner jo alle som har vært utsatt for kolonialisme at det ikke er alle medlemmene av den statsmakten de peker på som sto bak mishandlingen og utplyndringen, og enda mindre alle – om noen – av de nålevende. Barbados tok for eksempel et etter måten drastisk skritt for et par år siden, og Jamaica flekker også litt tenner mot britene. De liker dårlig den historien de er nødt til å fortelle barna sine. De skulle gjerne hatt noe mer eller bedre å si om “Storbritannia” men de har bare det de har. Snakke sant bør jo alle gjøre. Er samer en utsatt gruppe i dagens Norge? Det er ikke noe bra formulert spørsmål. Språk og selvstendig folkekunst er utsatt. Tradisjonshåndverk og den typen ting. Men hvis man spiller kortene sine riktig kan man som for eksempel joikende rockesame oppnå å bli noen slags nasjonal maskot i Norge. Alt handler jo om profilering i nettets tidsalder. Selvsagt litt om talent også, men først og fremst det at man lar seg definere som et kult kulturprodukt som det er gøy å heie på. Forøvrig er det å si at jeg vet ikke selv om noen “rockesamer” men jeg har de barndomsminnene jeg har. Jeg husker alt. Jeg vet ikke hvem personen på illustrasjonsbildet er. Der er bare et av bildene Google hadde under søkeordet “rockesame” — men ut ifra kofta er han fra Karasjok. Ellers vet jeg ikke noe.

 

I kommentariatet er alle like late

Noen ganger leser jeg ting som “bør kritiseres” på grunnlag av ordvalg, faktafeil og annet. Jobben er ikke velgjort. Jeg kunne påpekt både det ene og det andre, men hva gjør jeg? Det ender nesten alltid med at jeg tenker nei. Det er ikke noe poeng å kommentere. Det må i så fall bare være hvis det er et konkret tema som ikke er til å misforstå. Hvor finner man doble fustasjopphengsforkoblinger? Den typen ting. Når svaret handler om topologiske koordinater, ellers ender det bare med “tolkning” som typisk går i retning av å “føle seg angrepet”. Selv tigger jeg mest om den typen kommentarer som går på skriveflopp, skranglete grammatikk, eller – Gud forby – faktafeil. Uansett, som alle kan se er illustrasjonen ovenfor en detalj fra Alteret i Gent – det er en by i Belgia – ferdigstilt av Jan van Eyck i året 1432. Han var en jævel på å male smått. Filigransarbeidet går i retning av det utrolige, for ikke å si umulige. Herregud. Hvem maler sånn? Ikke bare skal du ha falkeblikk for å overhodet se hva du driver med, du må også være mer stø på hånden enn hva de fleste får til. Men verket står der som fullgodt bevis i seg selv. Jobben ble gjort. Det er en ytring i mange dimensjoner.

Som håndverker er det evige spørsmålet hvor nøye man behøver å være. I den ene enden har vi innretninger som den store partikkelaksellratoren – Large Hadron Collider – ved CERN-instituttet i Sveits, som må være fullstendig fette presis, innenfor en tusendels millimeter per kilometer, noe som ikke er menneskelig mulig å få til hvis man ikke bruker ekstreme presisjonsinstrumenter til å styre retningen i prosessen. For å ta et beslektet eksempel: Noen skrev noe hvor de oppga “lysets hastighet” (i et vakuum) – også kalt celeritas, matematisk symbol C – som 300.000 kilometer i sekundet, noe som er presist nok for historiefortelling rundt leirbålet, men hvis man mener å være nøyaktig for argumentative formål bør man bruke Google, som oppgir tallet 299.792.458 meter i sekundet (flytt kommaet tre plasser hvis du heller vil ha kilometer), som gir et avvik på 207.542 meter for hvert sekund som går, så kan du jo selv regne ut hvor langt ute i kålåkeren man er etter et par timer, for ikke å si et år. Hvis man for eksempel skal navigere og bruker tallet 300.000 kilometer i sekundet vil man jo for hvert sekund som går i konsekvens være drøyt 200 kilometer ute av kurs. Følgelig er det ikke godt å si hvor man havner, men det er definitivt ikke der man hadde tenkt seg. Tilsvarende er det dårlig hjelp å ha en kraftfull rifle som “går rett” over en kilometer hvis man ikke er temmelig stø på siktehånda.

Folk tenker forskjellig. Dette er jeg inneforstått med. Men jeg tenker som en håndverker og jeg tror ikke jeg ville klart å endre på dette selv om jeg hadde ønsket det, hvilket jeg på ingen måte gjør. Vi har tegningen, vi har arbeidsprosessen og vi har resultatet. Dette er de essensielle elementene i alle typer operasjoner. For at opplegget skal være lønnsomt må man både handle formålsrasjonelt og ressurseffektivt. Man kan ikke bruke for mye tid på å kåle med “presisjon” men legge seg på en linje som er “god nok” i realismens verden. Innenfor byggfagene har vi industristandarder som definerer alt sånt. Så og så mange millimeter slinger godtas i henhold til hva greia er. Hva er dens funksjon? Et pipeløp behøver for eksempel ikke å være nazirett for å gjøre det den er ment å gjøre, nemlig å transportere røyken opp og ut av huset, mens en benkeplate hvor det er vanskelig å få kjevlet til å ligge stille er dritirriterende å forholde seg til. Eller hva med den typen baderomsgulv hvor det alltid danner seg en vannpytt der hvor flisleggeren slurvet? Herregud. Jobben til en håndverker er å gjøre tingen andvendbar innenfor en praktisk horisont først og fremst. Siden kan man pynte. Det estetiske ender imidlertid med å bli en slags fornærmelse hvis det ikke også er korrekt utført i henhold til sin funksjon. Det virker jo så bortkastet når noe er pent men også udugelig. Det er ikke den typen kosmisk humor som man ler mest og best av. Eventuelt kan man tillate seg noen sadistiske spasmer av hånflir hver gang folk velger det vakre fremfor det dugelige. Prioriteringene deres dømmer dem til å bli ulykkelig, skuffet og/eller misfornøyd. Du vet. Firkanta dasstopp og den typen ting, som kanskje ser snasent ut men som ikke passer til rumpa. Og sånt skal man liksom leve med?

Disse tekstene jeg skriver er ikke så mye jeg som ytrer meg om “noe jeg mener” som konstruksjoner jeg lager fordi dette er underholdende for meg. Jeg kunne også ha spikket gubber, sånn som Emil i Lønneberget, men jeg har en greie med språk som bare er hobby. Det har ingen kommersielle eller praktiske applikasjoner ut over å være “interessant”. Det har jo forlengst gått penger i de formelle håndverksfagene jeg praktiserer, slik at jeg helt vanemessig formaterer dem ut ifra slike hensyn både som prosjekt og jobb – det dukker liksom alltid opp en vinkling som handler om hva det koster, hvordan det best kan gjøres i praksis, og så videre, når jeg ser på noe bygningsmessig – mens det jeg skriver svever fritt, uten å ta noen andre hensyn enn at teksten i seg selv må fungere. Jeg er svært nøye med noen ting, mens jeg slurver – tildels med vilje – med andre ting (fordi dette skaper en litt spennende dissonans). Faktafeil er for eksempel en grov synd. Alle tall jeg oppgir må være dobbeltsjekket opptil flere ganger, hvis ikke er det bedre å si sånt som “på 1400-tallet” eller eventuelt “under renessansen” istedet. Det er også viktig at “grunnspråket” er formelt korrekt, fordi bare da kan jeg slippe unna med å tøye reglene, finne opp nye ord og den typen ting. En tekst blir jo fort ubegripelig hvis den både er grammatikalsk slurvete og “eksotisk” i ordvalget. Da har vi en firkanta dasstopp igjen. Det blir rett og slett ukomfortabelt for leseren. “Brukergrensesnittet” mellom idè og ferdig form er ikke tilpasset normal menneskelig anatomi, psykologi og daglig bevegelsesmønster.

Når det kommer til debatt forstår jeg ærlig talt ikke hva fanden som er galt med de som tror man kan “vinne” en debatt og derfor går helhjertet inn for dette, fordi de identifiserer seg som “vinner” eller whatever. Kjedsommelig er det uansett. Etter min mening må det være med øks og det må være liv og død på ramme alvor hvis jeg skal gidde å slåss. Gjesp. Ordene er bare en lek for meg. Ingen konkurranse. Jeg driter i hva folk tenker og tror. Det er ikke mitt problem. Jeg lever i en verden av handlinger hvor den generelle idèen er å tilpasse seg det terrenget man ferdes i på rasjonelt vis, ut ifra hva situasjonen krever der og da, men uten å miste retningssansen i forhold til hvor man har tenkt seg over langen. Det pleier ikke å ha så mye å si fra eller til hva folk sier. Mye er bare meningsløst abbelgabbel – sånn som det jeg skriver – eller noe de holder på med for moro skyld, sosial hygge og det ene med det andre, mens man bør definitivt holde blikket festet på hva de gjør. Hvordan de posisjonerer seg i landskapet. Alle har en strategi, enten den er bevisst eller ubevisst. På et generelt grunnlag oppfordrer jeg folk til å studere litt spillteori og bayesiansk statistisk metode. Det hjelper hvis man ønsker å få orden på tankene sine og litt systematikk inn i livet forøvrig. La oss si at de fungerer som vater, snor, blyant og tommestokk i en byggsituasjon. Når man har vent seg til å bruke disse teknologiene er det vanskelig å forstå hvordan det går an å få noe gjort uten dem, ihvertfall på noen rimelig nøyaktig måte. Filosofi er tenkefag på den samme måten som det mureren gjør er byggfag. Alt kan gjøres med varierende grader av nøyaktighet. For eksempel er den typen varder som turister noen ganger bygger i fjellheimen en form for murverk som kan vurderes i henhold til fagmessige standarder (selv om det sannsynligvis bare er murere som gjør sånt, på en refleksmessig måte). Dette er pent håndverk. Men for det meste ser ikke folk særlig nøye på tingen etter at de har konstatert at det er “en typisk turistvarde”. Og hvis de tenker noe så er det sannsynligvis at det ville vært bedre med færre men bedre utførte varder.

 

 

 

 

Hevet over all kritikk

Før det fantes noen antropologisk vitenskap i moderne forstand, ble ordet antropologi brukt av filosofer om de sidene ved deres tenkning som vedrørte mennesket og menneskelige forhold. Først på 1800-tallet tok antropologien gradvis form som et eget akademisk fagområde.

(Store norske leksikon)

Hver gang ordet mening kan erstattes med ordet følelse er det nettopp dette vi bør gjøre. Hvorfor? Det å “ha en mening” er egentlig borderline sinnssykt. Det går an å ha et syn eller en oppfatning, men ordet “mening” betyr noe annet. Anta at du mentalt sett befinner deg i et landskap av informasjon. Hvor enn du befinner deg er din posisjon, som medfører at du har en innfallsvinkel i forhold til hva det går an å oppfatte fra denne posisjonen, men hvis du beveger deg i landskapet vil du endre syn. Fordi da befinner du deg jo i en annen posisjon med en annen innfallsvinkel. Sånn fungerer naturen. Men en mening er noe annet. Det er bagasje. Jo flere “meninger” man har jo mer bagasje må man flytte for å endre posisjon i landskapet av informasjon. Konsekvensen er at man ender med å stå fastHer har jeg tenkt å dø. Utviklingen stanser opp for denne vedkommende. Meninger hjelper lite når det er handlekraft man behøver.

La oss kalle meninger for rasjonaliserte følelser. De er i utgangspunktet verken her eller der. Det er bare noe man har hengt seg opp i. Noe man har sett i landskapet har fremkalt en følelse som man ønsker å bevare, så man slår seg til der på stedet inntil videre. Og sånn går dagene. Fordi man hele tiden befinner seg i den samme informasjonstekniske posisjon er det null sjanse for å endre syn på saken. Meningen blir bare sterkere. Man ser jo hele tiden det samme, eller man har mistet sin mentale bevegelighet, om du vil. Man føler seg “sikker i sin sak”. Sånt kan bli ganske intenst, særlig når man føler seg utfordret. Bla bla, det ene med det andre, dette opplegget er først og fremst komisk. Vi kaller disse typene idioter, men vi kan godt kalle dem noe annet. De “hellig overbeviste” blant oss er uansett ganske skumle typer. Bare det at man ovehodet er i stand til å føle seg så sikker på noe er et sikkert tegn på at man er evneveik. Jeg mener, det er selvsagt bare bra hvis man er fullstendig fette sikker på at man er sammen med den rette partneren og den typen ting, at man for eksempel har gjort det rette valget av bosted, jobb og så videre, men alt dette er idiosynkrasier. Man kan ikke bruke denne evnen i forhold til objektivt saksmateriale. Det er misbruk.

Bjørnar sier til Henriette: Du er den vakreste kvinnen i hele verden. Henriette vet at dette ikke er sant. Hva gjør hun? En kritisk leser vil umiddelbart se at vi behøver mye mer kontekst for å spå om hvordan Henriette vil reagere. En litt mer brå personlighetstype vil allerede ha laget sin egen kontekst som de tolker denne mikrohistorien inn i, gjerne basert i noe de “mener”. La oss si at Bjørnar og Henriette har vært gift i femti år og hver dag har han sagt det samme. I det aller minste er hun vant til å høre det, selv om hun ikke tror på det. Ikke på noen objektiv måte. Og hun har ikke engang lyst til å stille i noen missekonkurranse for å se hva “markedet” mener. Hun bare aksepterer at Bjørnar sitter fast i denne posisjonen. Om han virkelig mener det eller om han bare synes det er noe han må si utgjør ingen praktisk forskjell. Det har forlengst gått rituale i saken. Han sier det samme. Hun gjør det samme. Smiler og sier “tøys på deg” eller noe slikt. Og sånn går dagene. Menneskelivet er rett og slett ikke langt nok til at begrepet sannhet har noen mening for oss. Det meste av alt som betyr noe for oss befinner seg på handlingsplanet. Et praktisk fungerende opplegg for å administrere livets hverdager er mange lysår mer viktig enn det å danne en god forståelse av verden rundt seg.

Bloggmessig sett kunne jeg ha satset på sjangeren “små historier fra mitt eget liv” og illustrert det med selfies, men for det første tar jeg ikke meg selv særlig høytidelig og for det andre så er jeg ingen interessant person sånn sett. Men det mest utslagsgivende må likevel være at jeg har skrevet på eksakt den samme måten – bare at jeg har blitt flinkere med språk og komposisjon etterhvert – i femti år. Samlebetegnelsen er essays. Ordet betyr egentlig “forsøk” eller “testing” av et konsept, en idè, en fortelling, eller hva som helst annet som det går an å gjøre med en tekst. Et utkast kan vi kanskje si, selv om det finnes mange essays som må regnes som “ferdige produkter” innenfor sin egen sammenheng, sånn som i journalistikken, hvor alt er slutt når det går i trykken enten man føler seg ferdig med stykket eller ikke. For øyeblikket er denne bloggen veldig undergrunn. Hva har jeg? Fra ti til femti lesere? Det varierer. Jeg gjør jo ingenting for å bli populær, verken i stil og temavalg eller på markedsføringssiden. Husker du hvordan det var å skrive stil på skolen? Tror du meg hvis jeg sier at jeg har alltid hatt toppkarakter i denne øvelsen? Det spiller ingen rolle hva du tror. Sånn er det. Jeg har ingen bedre forklaring på fenomenet enn at det er enkelt for meg å sjonglere med språk og konsepter, på den samme måten som det er enkelt for noen å trikse med tall og utføre matematiske kunststykker.

Filosofisk sett er meninger den billigste driten man kan få tak i der ute. Gode råd er dyre, mens meninger er noe man får slengt mot seg fra alle kanter, gratis og insisterende som en kjønnssykdom. Jeg la merke til at Gryxen-awards skal avholdes igjen — og jeg er fortsatt traumatisert etter å ha blitt nominert som “meningsblogger” i fjor. Herregud. Jeg har ikke fått noen verre fornærmelse på minst tyve år. Meninger? Jeg? Jeg er filosof. Jeg selger ikke pølse. Man kaller da ikke en møbelsnekker “årets produsent av fyringsved” heller. Årets kødd ville jeg ha akseptert uten å nøle – som et tegn på at noen forstår noe – men at jeg flyr rundt og sprer “meninger” er bare et ondsinnet rykte satt ut av sadister. I det minste er jeg ikke årets reklamemann. Jeg verken jobber for eller representerer noen andre interesser enn mine egne. Hva visse andre bloggere angår så synes jeg i det minste de fortjener en solid månedslønn for alt påvirkningsarbeidet de gjør – tilsynelatende gratis – for diverse andre stater enn Norge. Sånt pleide å være dyrt som faen før i tiden. Anders Lange fikk for eksempel “noen hundre tusen kroner” (beløpet er omstridt) fra regimet i Sør-Afrika til hjelp og støtte da han stilte med “Anders Langes Parti” (senere Fremskrittspartiet) til stortingsvalget i 1973. Han takket for hjelpen ved å inistere på at Norges skepsis mot Sør-Afrika er “et forræderi mot den hvite rasen”. Jeg vet ikke hvor mye det hjalp, men Vorster – daværende president i Sør-Afrika – var visstnok svært fornøyd med at ALP klarte å vinne fem prosent oppslutning og få inn to representanter. Man fikk ikke vanligvis så mye for pengene når man kjøpte seg agenter i fremmede land. Vanligvis startet de bare en avis, drev litt foreningsarbeid og den typen ting. Du vet. Arrangementer med kulturell fremsyning og allsang. Herregud det var mye sånt på 70-tallet.

Går det an å være regimemotstander i Norge? Hvordan ville det i så fall arte seg? Vi har jo faktisk noe som heter “rikets sikkerhet” — og her bør vi sannsynligvis stanse opp ved ordet rike. Hva betyr det? De sier verken land, stat, nasjon eller noe annet ord som man kanskje kunne ha brukt; de sier rike. Det henviser selvsagt til §1 i grunnloven: Norge er et fritt, selvstendig, udelelig og uavhendelig rike. Så “rikets sikkerhet” faller altså helt tilbake på grunnlovens første ord. Siden følger så vidt jeg husker noe slags teknisk abbelgabbel om monarkens formelle stilling, men selve poenget i paragrafen er allerede avlevert. Hvis man jobber mot noen av de opplistede egenskapene ved Norge så jobber man også mot rikets sikkerhet, noe som teknisk sett er tillatt så lenge man holder det på argumentasjonsnivået, men så snart man begynner å organisere noe sammen med noen havner man på et juridisk skråplan og bør forvente overvåkning. Det er noen ganske tynnveggede grenser innenfor spionasjefaget. Plutselig kan man havne på den kriminelle siden uten engang å “mene noe med det” slik man selv opplever det fra sitt subjektive ståsted. Jeg ville bare hjelpe. Før i tiden ble man anbefalt å bringe et vitne til alle møter – uansett nominell årsak – med representanter for en fremmed statsmakt. Du vet jo aldri hva som kommer til å bli sagt eller gjort. Senere kan den andre på sin side kanskje ha noe å tjene på å lyve om møtets natur, noe som blir vanskeligere hvis du har et vitne. Men nå? Det meste sånt har flyttet seg over på nettet. Alt er ute av kontroll. Folk hater den til enhver tid sittende regjeringen – jeg snakker ikke bare om Norge nå – til en sånn grad at de er villige til å begå landssvik og andre relative “utenkeligheter” bare for å ramme dem. Ofte uten engang å skjønne hva de driver med. De føler jo så sterkt at de “har rett” — så derfor virker det logisk for dem at de må “ha lov” også.

Selv vil jeg hevde at jeg aldri egentlig snakker om politikk. Jeg snakker om moral. Det er i all hovedsak to svært ulike ting mesteparten av tiden. Men jeg snakker ikke om moral på noen moralistisk måte. Jeg driter jo i folks private tusk, fusk, snusk og generelt svimle atferd sånn sett. Mine interesser går mest i retning av moral som spillebrikke innenfor det større filosofiske virkeområdet vi kaller etikken. Hva slags kjøreregler er det rimelig å etablere i samfunnet og hvordan begrunner vi dem? Den typen spørsmål. Det handler ikke om “meninger”. Det handler om tilpasning. Jeg har lagt merke til argumentet om at Norges medlemskap i EØS er en forbrytelse mot prinsippene som fremkommer i grunnlovens §1, men jeg oppfatter dette som useriøst. Sammenlign med deg selv. Du oppgir jo verken din uavhengighet, selvstendighet eller noe som helst annet selv om du melder deg inn i nabolagets velforening, møter opp til dugnad og den typen ting. Jeg antar at hvis man er kverulant nok så vil argumentet flyte, men de fleste vil se på dette som noe helt annet. Det ligner mer på å “involvere seg” med det som foregår i nærområdet, etablere kommunikasjon med naboene og så videre. Det handler om felles nytte – kanskje noen ganger til og med hygge – på et praktisk og egentlig ganske banalt plan. Alle har jo noen interesser. Alle ønsker å bli hørt. Er du en sånn som skriker meninger fra balkongen din eller er du en sånn som går ut og plukker opp et hageredskap? Selv bor jeg sånn til at det er ikke engang snakk om noe nabolag i den forstand – det er ganske langt å gå til nærmeste nabo selv om jeg kan se noen hus fra tunet – langt mindre noen velforening. Noen jeg var på kaffebesøk hos i går sa at det er uforholdsmessig mange uføre i denne bygda. Boligpriser? foreslo jeg. Det virker uansett mer nærliggende å tro at noen vil starte en uvelforening i dette distriktet. En sorgens avkrok. Et boligfelt som ligger noen kilometer unna kalles for eksempel på folkemunne bare Trygdemoen. Men husene er ganske billige. Noen jobb kan man jo ikke regne med å få heromkring, så de eneste som flytter hit må være “økonomisk uavhengige” på et annet grunnlag. Sånn er automatikken i de sosiale sorteringsmekanismene.

Når jeg ikke snakker om moral er innfallsvinkelen min som regel antropologi, men på en “eldre” måte enn “vitenskapen om mennesket som biologisk og sosial skapning”. La oss si filosofien om mennesket som metafysisk fenomen. Hvordan oppstår sånt? Hvis alt er meningsløst, hvorfor føler man noen ganger at ting gir mening? Hva skjuler seg bak språket? Hvor kommer bevisstheten fra? Slike ting. Vi kaller det de eldste spørsmålene. Det handler om “den menneskelige tilstand” sett som en ferdig formet syntese av alle våre egenskaper. Og det handler ikke om å finne svar, men om å formulere bedre spørsmål. Vi minner – igjen – om Einsteins berømte ord: Man skal respektere de som søker sannheten, men passe seg for de som har funnet den. Vise mennesker forstår jo at “selveste sannheten” er en admin type kategori av informasjon som vi ikke har adgang til. Alt vi har er evnen til å fastslå om noe er sant eller usant i forhold til noe annet. Var du tilstede på adressen X klokken tolv forrige torsdag? Folk som stiller sånne spørsmål vet som regel allerede hva svaret er. Nå handler det bare om å etablere at du er en løgner. Dermed kan de på dette grunnlag avvise alt annet du har å komme med. Hvis du lyver om noe så banalt, hva annet – og mye viktigere – lyver du også om? Jeg kan ikke understreke sterkt nok og ofte nok hvor viktig det er – også for ens egen mentale helse – å alltid snakke sant. Med dette mener jeg ikke å gi alle mennesker mye mer detaljinformasjon om alle dine personlige affærer enn hva de behøver, enn si ønsker, men at du ikke fraviker sakens kjente fakta når det virkelig gjelder. Du vet. Når du får et direkte spørsmål. Da gjelder det å snakke sant. Hvis begrepet sannhetens øyeblikk har noen generell mening, så betegner det alle de små øyeblikkene når man har valget mellom å si noe sant eller usant. Det bygger seg opp etterhvert. Tro ikke noe annet. Alle løgnere og skrytepaver jeg har kjent gjennom mange år har invariabelt endt opp som patetiske gamlinger som går der og mumler misfornøyd om hvor jævlig alt har blitt.

 

 

 

 

 

 

 

Chili con carne, men det er lys lapskaus

Jean Anthelme Brillat-Savarin (1755-1826) var en fransk forfatter, advokat og politiker, berømt som et nytelsesmenneske og som gastronom. Sammen med sin kollega Grimod grunnla han sjangeren med gastronomiske essayer. Et kjent sitat fra ham er: «Fortell meg hva du spiser og jeg skal fortelle deg hvem du er.» Han har skrevet en berømt bok om gastronomi, Physiologie du Goût (Smakens fysiologi) som ble publisert anonymt i desember, 1825, to måneder før hans død.

(Wikipedia)

La oss begynne med å si noe om det norske språket. Dobbelt konsonant styrer for kort vokal. Tenk “hoppeord” i forhold til “slepeord” i selve lyden de lager når man uttaler dem. Slik sett er hat et slepeord, mens hatt er et hoppeord. Forskjellen består i den korte vokalen, foruten naturligvis at de betyr to helt forskjellige ting. Det jeg skal frem til er ordet hot. Det er svensk og betyr “trussel”. Etter min mening bør folk derfor skrive hott på norsk når de mener å si at maten er sterk, hvor truende dette enn måtte være for de som ikke liker krydder. Er vi enige så langt? Kjempefint. Da fortsetter vi med å si at selve begrepet chili con carne er like løst som det norske konseptet “lapskaus”. Mye rart kan gå nedi den gryta før folk protesterer. Dette er ikke ekte lapskaus. På spansk betyr det bare “chili med kjøtt” som jo er ganske uspesifikt. Riktignok krever selve navnet at man har minst de to ingrediensene, men resten er opp til eventyrlysten.

Over tid har det blitt sånn i Norge at hvis man bestiller chili con carne på et serveringssted så forventer man en gryterett preget av kjøttdeig, bønner og “diverse annet” i en tomatbasert saus servert med ris. Det skal ha en distinkt “meksikansk smak” men det behøver ikke nødvendigvis være særlig hott. Gitt at man ellers gjør matlagingen fagmessig og ikke kåler til med amatørtabber så skal det mye til for at folk klager på en chili con carne. Det er jo ikke haute cuisine, det er enkel og mettende bondemat. Folk krever ikke typisk noe mer enn at det skal “fungere” innenfor disse rammebetingelsene. Det må smake helt greit og det må være mettende. Det er selvsagt fint hvis det smaker “bedre enn til vanlig” men det er ikke noe man forventer. Samme som lapskaus. Folk som bestiller lapskaus forventer ikke noe herremåltid, men det må likevel leve opp til de faglige standardene som gjelder. Man godtar jo ikke hva som helst. Kokken må kunne jobben sin og levere skikkelig vare som står i et rimelig forhold til prisen de forlanger. Men når alt ellers er greit ender vi på diskusjonen om det “egentlig” skal være bønner i en chili con carne. Det virker som om alle synes det. Så da så. Selv har jeg ingen mening, annet enn at jeg også pleier å bruke mye bønner og den typen næringsartikler.

Mange har prøvd seg på skjematiske oppsett for hvordan man arrangerer smakselementer, litt som hvordan det finnes visse fargekart som er arrangert på en logisk måte, slik at hvis man mikser det og det så ender man slik og sånn på fargekartet, og så videre. Lagde ikke Goethe en sånn greie en gang? Det er ikke viktig. Saken er at når vi snakker om smak er det vanlig å bruke salt, surt, søtt og bittert som nøkkelord. Dessuten har umami tilkommet i nyere tid. Det betyr en “buljong” type smak, som sitter “i midten av smaksregisteret” og som i hovedsak er det folk mener med “fylde”. Hvis retten er svak på umami vil den smake “tynt”, uansett hva annet man gjør med den. Krydder gjør ingen forskjell. Det gir bare “aroma” uten å gripe inn i selve smaksbildets fundament. Uansett er tanken at man skal kunne “komponere” en symfoni av smak i hodet på forhånd hvis man er inneforstått med prinsippene i “smakskartet”. Eventuelt “koreografere” hvis man liker tanken på dansende smakselementer. Sånn sett blir det vel teknisk sett mer for kjøkkensjefen enn for kokken, eller hvem som enn bestemmer menyen der på stedet. Kokken skal jo i utgangspunktet bare følge oppskriften. Men hvis kokken også er kjøkkensjefen – slik det noen ganger fungerer hjemme – vil de uansett ubevisst henfalle til et sånt opplegg, bare at de kaller det erfaring. De har prøvd seg frem over tid og landet på noe som funker for dem, uten at de nødvendigvis er i stand til å “forklare” hva de gjør og ikke gjør for å lykkes.

Det mest profesjonelle noen som ellers ikke har noen trening kan gjøre i forhold til mat og matlaging er å bare lete opp en bra oppskrift og følge den. Ikke avvik verken i mengde eller sammensetning av ingrediensene, med mindre vi snakker om en matematisk halvering av alt, eller noe tilsvarende. Ikke bytt om på rekkefølgen av ting heller, bare følg oppskriften så nøye du kan. Senere vil du finne ut om du lærte noe. For det hjelper jo ikke hva annet man lyktes med hvis det ikke smaker bra. Dette er alltid oppgave nummer èn. Den viktigste av dem alle. Selv har jeg holdt på og tukle med mat i mer enn førti år så det skulle da bare mangle om jeg ikke hadde blitt flink til noe. Herregud. Saken er at jeg har gående en gryte med chili con carne akkurat nå, mens jeg skriver (og venter på at ting skal putre seg ferdig), som inneholder lite kjøtt, men likevel nok til å – på en sleip advokat type måte – forsvare det språklige begrepet “med kjøtt”. Mengdemessig sett er det imidlertid mer bønner, poteter, gulrot, løk og så videre. Du vet. Gryterett. Og alt svever på en sky av tomater. Jeg er faktisk ganske flink til dette. Det lukter veldig forførerisk. Jeg vet hva jeg driver med. Ingen ville protestert og sagt at “dette er ikke ekte chili con carne” selv om det er vanskelig å finne kjøttet. (Kan man kalle julegreia for “mandelgrøt”?) Smaken er overbevisende nok. Poenget med det lille kjøttet jeg bruker – sammen med sprøstekt løk – er å bygge en bastion av umami i sentrum av hele smaksbildet. Siden har jeg i hele dag gått og spekulert på om ikke hott bør være en del av det fundamentale smaksbildet, og ikke bare en “spesialeffekt” sånn som nå. Altså at man baker det hotte inn i selve rettens struktur på samme måte som man håndterer de andre elementærsmakene. Hva ville Brillat-Savarin ha sagt? Jeg er nokså sikker på at han ville ha støttet meg. Dessuten ville han ha likt dette.

 

 

 

Nazismens rake motsetning

Antifascistisk aksjon er en gruppe med militante antifascister, som har som oppgitte mål «å knuse alle former for fascisme». Organisasjonene forsøker å samle dem som er villig til å gå aller fremst i konfrontasjoner med høyreekstremister. AFA oppstod som motsvar til den nazistiske bevegelsen i Tyskland på 1930-tallet. I Norge ble Antifascistisk Aksjon stiftet i 1994 i Oslo og var knyttet til Blitz-miljøet. Senere dannet det seg også lokallag i andre byer og tettsteder. 

(Wikipedia)

Donald Trump sier han er det motsatte av en nazist.

Ser man iskaldt logisk på saken så snakker Trump til en forandring sant nå. Han er definitivt det motsatte av en ryddig, planmessig og godt organisert “nazibevegelse” som jobber for å oppnå politisk makt – eller en konspirasjonsteori om du vil – og i en større historisk kontekst vil han uten tvil bli husket som en som vekket flere Antifa typer til politisk bevissthet enn fascister. Han har da også ved flere anledninger nevnt Antifa som “terrorister” uten at jeg ved noe tidspunkt har hatt selv det minste fnugg av mistanke om at han vet hva han prater om. Bevegelsen Antifascistische Aktion ble først formelt stiftet i Tyskland i 1932, og noe mindre seremonielt nedlagt i 1933, etter at Hitler kom til makten. Antifa er strengt tatt bare et allment tilgjengelig “politisk varemerke” nå – på linje med å kalle seg “anarkist” eller noe – de har ikke kontor, nettside, medlemsregister og den typen ting. Alt som forener bevegelsen er “motstand mot fascister” uten noe ytterligere krav til identifikasjon og prosedyre. Sånn sett er det en spøkelsesforening. En hemmelighet. Hvem er de? Ingen vet. Fordi det er ikke noen organisasjon i den forstand. Hvem som helst kan kalle seg Antifa.

Akkurat som forrige gang kommer fascister til makten fordi folk ikke forstår hva slags politisk kraft de representerer. Det er ikke viktig hva de kaller seg. Man gjenkjenner dem på hva de gjør. Det er klart at hvis de kaller seg for eksempel Hvit Makt, Arisk Motstand eller noe sånt, så er de jo nærmest karikaturer av seg selv. De er ute av skapet og “ber om det” til en sånn grad at det er nesten like greit å bare la dem holde på å drikke øl og hanemarsjere rundt i bakgården. Det er ikke sånne typer som er de politisk farlige — selv om de selvsagt er farlige nok for enhver offergruppe som de går etter. De er jo strengt tatt bare gatepøbel som får et kick ut av å trakassere, mobbe og ellers forgripe seg overfor alle de hater, som er et ymist utvalg av kategorier. I tillegg har vi det jeg kaller nazibloggere som – enten de forstår det eller ikke – jobber for å normalisere hat av utsatte grupper, på en måte som vi vet kommer til å resultere i vold. Vi vet bare ikke noen detaljer om når, hvor, hvem og hvordan. De jobber for å påvirke folks følelser. Du vet. Skremme dem med alskens jåss om hvordan Europa er i ferd med å bli islamisert og den typen ting. De fremmedkulturelle kommer! Det er patetisk, men det er også farlig. Normale mennesker har ikke noe godt utviklet politisk gangsyn. De stemmer ikke rasjonelt, ut ifra hva som er deres beste egeninteresse på kort og lang sikt. De stemmer med håpet sitt, ikke med kunnskapen. Her er en gåte: Gitt at man vet hvordan politikere bløffer og lyver uten blygsel, hva slags alternativ bør man satse på? Dette er hva vi kaller en spillteoretisk problemstilling. Hva slags optimum finnes?

Man kan forholde seg til retorikk, personlig stil og typiske temavalg. Selv om de eventuelt bare lyver om alt de sier, så viser dette likevel noe om hvordan de er med “orden og oppførsel”. Hva slags standarder de jobber med. Den typen ting. Hvis de snakker om innvandrere, hvordan snakker de om dem? Hva slags ord velger de når de snakker om økonomien? Hvordan oppfører de seg rundt andre? Virker det som om de stort sett forstår hvor de er og hva de driver med? Klager de mye over sin egen situasjon og alt de er nødt til å utholde? Er dette mennesker man med hånden på hjertet vil bruke ord som voksen og ansvarlig om? Ville du lånt dem penger uten å nøle? Ville du hatt dem i nabolaget ditt? Er de seriøse typer? Alt sånt kan man bedømme på en rimelig objektiv måte gjennom å observere hvordan de “fremfører seg selv” over noe tid, som i prinsippet er de samme standardene alle vanligvis bruker som grunnlag for respekt mellom hverandre. La meg bare si det slik at hvis de fusker med reiseregninger og jukser med eksamenspapirer så er de ikke seriøse. Jeg har også et problem med sånne som driver med aksjer og/eller på andre måter er “personlig engasjert” i noen del av det private næringslivet. Hvis noe ligner på fusk, snusk og korrupsjon på bakrommet, så er det politisk kryptonitt selv om det de gjør eventuelt måtte være “lovlig som faen”. Jeg mener, folk vet jo selv hva de har gjort og ikke gjort. Hvis de har noe “tvilsomt” i livet sitt som det ikke er gjort opp regning for allerede, så må de påregne at dette kommer på bordet hvis de – eller ektefellen – havner i en politisk maktposisjon. Fordi alle de kløktigste gravejournalistene i landet vil jo snu enhver stein i jakten på “siste nytt” om vedkommende. Sånn fungerer det.

Demokrati er en grisete affære som selv på en god dag preges av tvilsom hestehandel på bakrommet og det som verre er, foruten brå posisjonsmessige hamskifter med hvor de står i viktige saker som kanskje er årsaken til at man stemte på dem i første omgang, men sånn er det. Vi kan ikke gi slipp på det viktigste prinsippet av dem alle: Det går an å bli kvitt en regjering man er sterkt misfornøyd med i et demokrati. De er også klar over dette. Det er grenser for hvor langt de kan virre bort fra sine fineste lovnader under valgkampen hvis de har tenkt å overleve fireårsperioden sin. Hvor mange syndebukker går det på ett kvantum av troverdighet? En toppleder kan i høyden bruke dette “slippe å havne i fengsen” Monopolkortet to-tre ganger før noen kremter og stiller spørsmål ved vedkommendes vurderingsevne. De har jo selv tatt med seg denne skandaløse personen på laget. Sjekket de ikke referansene deres? Og hva med alle de andre? Er de også skurker? Nei dette ser lite fint ut, det må jeg si. Og så er skravla i gang. Full offentlig oppvask i pressen, preget av stundens opphisselse. Sånt ser vi gang etter gang, uansett om det er de rødgrønne eller de blåbrune som sitter med makten der og da. Noen synes dette er gøy. Andre vet ikke helt. Burde ikke voksne folk egentlig oppføre seg litt mer voksent? Vi ansetter ikke politikere fordi vi behøver sjamaner som skal lede folket til sin skjebne og storhet, men fordi vi vil ha kompetente bokholdere, regnskapsfolk og administratorer som kan ta hånd om butikken på en forsvarlig måte. De skal først og fremst drifte staten med alt hva det innebærer. Det sier seg selv at visse personegenskaper egner seg dårligere enn andre til dette formålet. Man kan for eksempel ikke være noen “ego type”. De jobber jo på vegne av andre, faktisk alle andre i samfunnet, før de jobber for seg selv. Du vet. Selv om kattemor er veldig tørst så lar hun alltid ungene drikke først, som den gamle barnesangen sier. Sånn er det nødt til å være. Derfor kan vi ikke ha fascister.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Et kvantum narkotika

Narkotika er et fellesnavn for ulovlige rusgivende substanser, også kalt illegale rusmidler. Hvilke rusmidler som er illegale reguleres i Norge gjennom Legemiddelverkets narkotikaliste. Listen omfatter tradisjonelle rusmidler som heroin og cannabis, men inneholder også en rekke rusgivende legemidler. Disse legemidlene er lovlige dersom tar de tas i medisinsk hensikt som foreskrevet av lege, men blir ulovlige dersom de ikke tas som foreskrevet av lege.

(Store norske leksikon)

Myndighetene har et troverdighetsproblem. For øyeblikket virker ikke posisjonen som justisminister å sitte i en svingdør, noe som i seg selv er bra, men bare “klapp på hodet” klassen av bra. Du vet. Sånn som folk snakker til en hund når de er fornøyd med noen slags sirkuskunst som den har fått til. De har en stabil person der nå. Skal vi applaudere? Det er jo laudabelt dersom folk overhodet kommer på jobb i disse tider. At de ikke er hjemme og spiller syk. Eller et hvor som helst annet sted og spiller syk. Belaster helsevesenet, sosialbudsjettet og det ene med det andre. Jeg hører dem snakke. Det er en usynlig bjørn i rommet. Vi kan ikke snakke om ruspolitikk uten å fokusere på fylla. Der ligger noe omkring nittiseks prosent av alle samfunnets rusproblemer. Forholder vi oss til virkeligheten?

Alt de sier om ruspolitikk er løgn, bløff og barnslige fantasier så lenge alkohol forblir lovlig. Hvordan forsvarer de denne schizofrene posisjonen? Saken er at et generelt omsetningsforbud har vært prøvd. Det gikk jævlig dårlig. Det er godt dokumentert at hvis alkohol forbys så oppstår det umiddelbart en diger svart økonomi rundt omsetning av dette svært etterspurte produktet — som er såpass lett å fremstille “på bakrommet” at det i praksis ikke lar seg gjøre å stanse folks geskjeftighet på dette området. Den pragmatiske løsningen på dette dilemmaet har vært – og er fortsatt – regulering og omsetningskontroll. Det er tungvint, litt nedverdigende og fette dyrt å kjøpe alkoholholdige drikkevarer i Norge, men folk trekker for det meste bare på skuldrene av situasjonen. Opplegget er ikke knirkefritt men det fungerer godt nok. Bjørnen i rommet bare knurrer litt, den går ikke fullstendig berserk med høye brøl og svingslag.

Hva slags tendenser som fremkommer i et politisk parti handler sannsynligvis om hvem de samarbeider med. Sånn sett klarer jeg fortsatt ikke å forstå pardansen mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Vi har på ingen måte glemt at de siste var “senterpunktet” for den forrige norske nazibevegelsen. Altså før og under Den andre verdenskrig. Merkevaren mistet jo noe av glansen sin i etterkrigstiden. Ingen ville ta i dette materialet før langt utpå 70-tallet. Imidlertid er det som alle vet til enhver tid fra 25-35% av en hvilken som helst gjennomsnittsbefolkning som ønsker seg autoritære strukturer i samfunnet, mens et nokså stabilt flertall ønsker liberalisme både i økonomisk og sosial forstand. Vi får jo ikke et bra samfunn så lenge vi baserer dets eksistensielle stabilitet på “menn med våpen” (hvori opptatt enkelte kvinner) som skal vokte oss nominelt lovlydige borgere mot “den indre fienden” vi kaller kriminalitet. Hvorfor bryter folk loven? Det skal jo ikke være nødvendig. Norge i 2024 er jo ikke noe viktoriansk Charles Dickens type samfunn hvor fattige fillefranser flyr rundt og stjeler brød. De er ikke enkle å forholde seg til, men det finnes opplegg for sosialhjelp og denslags.

De mest umiddelbare motivene som faller meg inn er vinning, sjalusi og sinnssykdom (hvorav de fleste ikke teller som dette i strengt juridisk forstand, men det er ikke desto mindre “noe psykiatrisk” som foregår med mange av de som krysser grensen, ofte på grunn av et øyeblikkets innfall). Og som “sjalusi” i denne sammenhengen teller alt som handler om emosjonelt motiverte angrep på person eller eiendom som man “hater”. Den suverent største kategorien er likevel vinning. Folk tror de har noe å tjene på det de gjør og/eller involverer seg med. Hvilket bringer oss til fenomenet narkotika. Eller ulovlige rusmidler som vi kanskje heller bør si, for å ikke gå helt i surr. Det fuskes jo ellers friskt med alt og alle innenfor denne bransjen. Hvor mye politiressurser brukes på å leke katt og mus med narkohandelen? Vi må så absolutt faktorere inn hele den sekundære narkoøkonomien i helhetsbildet. Det brukes relativt mye penger både på den juridiske delen og på behandlingssiden. Dessuten alt “forebyggende arbeid” og den typen ting. Industrien som helhet må omfatte alt som havner i narkotikaens gravitasjonsfelt, uansett årsak og hensikt forøvrig. Etter min mening – og jeg vet ikke om jeg er den eneste som tenker sånn, men det betyr forsåvidt ikke noe fra eller til – er den såkalte “kampen mot narkotika” forlengst tapt. Narkotikaen vant slagsmålet. Den er overalt, billigere og “bedre” enn noensinne.

Å tro at vi kan få et narkofritt samfunn er like dustete som å tro at man kan ha en myggfri fisketur i Finnmark. Herregud. Skjerp deg. Det er ikke et spørsmål om vi skal ha “illegale rusmidler” i samfunnet, bare om hvem som skal kontrollere distribusjon og omsetning av de ulike produktene. Dette er det eneste realistiske valg som ligger på bordet. Hvis de sier at narkotika skal generelt sett fortsatt være forbudt i Norge – slik justisministeren erklærer – så sier de samtidig at vi skal ha voldelige gjenger som kjemper om markedsandeler innenfor en perverst stor svart økonomi. Slik er konsekvensene. Eksakt hvorfor har vi et gjengproblem? Fordi enhver dust kan tjene fantasibeløp på narkohandel hvis de bare er harde nok og villige til å “gå over lik” sånn som alle gode kapitalister til syvende og sist er nødt til å være. Det er åpent marked. Ingen forlanger lisenser. Ingen sjekker papirarbeidet ditt. Det handler bare om deg, skytevåpenet ditt og en pose med assortert stoff pakket som omsettelige enheter. Dessuten “gutta dine” – eller hvordan de nå ordlegger seg – som er de eneste vennene du har i denne fiendlige bransjen. Man behøver ikke akkurat å være noen Albert Einstein for å forstå matematikken i dette opplegget. Alt som er kriminelt står til fri disposisjon for de kriminelle.

Ryktet sier at den voldelige unge adoptivprinsen – eller hva han nå teknisk sett er sånn sett – som de driver og rævkjører i media nå for tiden, var leiligehtsvis “påvirket av kokain”. Han og resten av all vestkantpøbel. Silkerampen, som vi pleide å kalle dem på 80-tallet. Temaet behandles til stadighet i diverse bøker, filmer og serier; hvor penger mikses sammen med champagne og kokain, våpen, luksusliv og ville sex-orgier til en veritabel teknokratisk fruktbarhetsfestival som på en deprimerende perfekt måte oppsummerer vår tids dypt etablerte nihilisme. Unge idioter vil ha en smak av dette. De ser på stjernene som skinner der ute. Så ser de på foreldregenerasjonens foraktelige standarder. Hva går de for? Vi har alle vært unge. Selvsagt går de for fart og spenning. Det farlige og det forbudte. Det må man bare regne med. Skal du ut på vidda for å fiske? Da blir det mygg. At man ønsker det ene men ikke det andre forandrer ikke sakens faktanatur. Det er så fette evneveikt å tro at “kamp mot narkotika” er det beste for noen andre enn gangsterne at jeg vet egentlig ikke helt hva jeg skal si. Cui bono? Hvem tjener på dette? Verst er imidlertid at de undergraver respekt for loven når de holder på sånn. Konfrontasjonslinjer har en innebygd tendens til å hardne over tid. Enten løser man dem eller så blir de verre. Slik er sakens naturlige dynamikk. Alle som ved noe tidspunkt og uansett grunn involverer seg med – definisjonsmessig som anført ovenfor – narkotika, gjennomgår før eller siden “samtalen”. Gjerne med noen andre brukere. Du vet. Når de sitter og filosoferer rundt hva som er forbudt og hva som er lovlig. Den usynlige bjørnen i rommet.

Det er ikke så mye det at politikerne bent frem lyver – selv om dette også skjer mer enn ofte nok – som at de prater tull og tøys. Hva er det som er galt med dem? Et føkkings barn kan jo se at opplegget ikke stemmer. Orkesteret spiller urent. Som jeg nevnte er det en forutsigbar 25-35% velgerandel i enhver befolkning som er “villig til å prøve” autoritære greier. Mer politi, hardere straffer, skarpere våpen og den typen ting. De vet ikke bedre. Kanskje de tror at sånt som skremmer dem selv også skremmer alle andre? En fagpsykolog må svare på dette. Jeg er strengt tatt en filosof. Dette er ikke mitt nabolag. Jeg kan bare uttale meg om etikken, logikken og metafysikken. Og ingen av dem trives sammen med hun som er justisminister nå. Hva er det som driver henne? Håp? Det er vanskelig å forstå, med mindre det handler om å vinne stemmeandeler hos fascistene. Realpolitikk ville vært at staten tok kontroll over rusmiddelmarkedet med de midlene den har, heller enn å jage drager i Narnia. Jeg er så fette sikker på at jeg vinner veddemålet at jeg satser alt jeg har: Det vil aldri bli noe rusfritt menneskesamfunn. Da snakker vi i så fall om en frivillig og eksklusiv sammenslutning av ideologiske nykterister som sannsynligvis samtidig praktiserer diverse annen disiplin også. Eller unntak fra den generelle regelen, om du vil. Så klart de finnes. Godtemplars, speiderbevegelsen, 4H og jeg vet ikke hva. Mange styrer streit og stødig gjennom hele slyngelalderen uten noe trøbbel, men minst like mange eksperimenterer med ditt og datt.

Medisinsk sett er det største narkotikaproblemet manglende “kvalitetskontroll” som medfører både overdoser og andre komplikasjoner. Dette er mest akutt akkurat på deres frontlinje, som selvsagt har fokus på behandlingssiden. Dette har i noen grad blitt bedre på grunn av sprøyterom og andre strikt medisinsk fokuserte tiltak, som mange lar seg provosere av fordi det er jo forbudt og det ene med det andre, likevel sitter fussene der og “setter skudd” med utstyr som det offentlge subsidierer. Midt i glaninga. Så langt den moralske forargelsen. Det som teller for de realitetsorienterte er de medisinske resultatene. Hjelper dette tiltaket? Bare hvis man ønsker å få ned overdosetall og diverse sykdom som henger sammen med uhygieniske forhold. Hvis man har en annen agenda er dette en vanhellig vederstyggelighet. Folk må lide. Folk må få sin straff. Mange føler slik. De har dårlig kontroll på sin indre sadist. Enten de innrømmer det eller ikke så liker de det når “synderne får smake på konsekvenser”. Da fryder de seg. Sånn burde ting alltid være. Bare de moralsk høyverdige fortjener et smertefritt liv, fullt av privilegier og fine ting. Justisministeren snakker ellers litt om bakmenn. Hva betyr det? Hvem er “bakmenn” i en global bransjeøkonomi som er på størrelse med hele turist, overnatting og serveringsnæringen tilsammen? Herregud. Skjerp deg. Det er de samme bakmennene som i alt annet: De som “tjener penger” uten å være alt for nøye med hvor pengene kommer fra. Man finner alltids noen som er interessert i en bærepose kontanter. Det bør ikke være alt for vanskelig å forstå. Alle trenger jo penger. Hver dag. Sånn er opplegget.

Teknisk sett er den ultimate bakmann i dette bildet likevel etterspørselen. Du vet. Fette enkel markedsmatematikk. Ingen etterspørsel, ingen tilbud. Sånt er enkelt å forstå. Selv om man er en pusher – altså en som “skyver”, eller det man i økonomisk teori kaller “kalde salg” – og står på som faen med å etablere et kundegrunnlag, så er det grenser for hvor lenge man gidder hvis det ikke er noen særlig bevegelse i greia. En ekte kremmersjel vil da finne noe annet å holde på med. Det finnes jo så mye folk etterspør. Hvis idèen fundamentalt sett er å “tjene penger” så vil man samtidig prøve å minimere sin egen arbeidsinnsats per inntjent krone. Hvis man må stå på som en annen jævel for å få solgt noen poser med stoff, samtidig som politiet flyr rundt med skarpe våpen og det ene med det andre, så vil man raskt erfare at det er bedre å bli rørlegger. Nok arbeid, gode priser, og ikke noe hardt trykk som skaper vanskjelige etableringsforhold. Folk liker ikke å forholde seg til vann og avløp, men tror du de vil ha det? Rørleggeren er noen ganger mer populær enn han som selger “kjemisk trøst” eller hva man skal si. Alle vil drite men ingen vil grave latriner, som det gamle ordtaket sier. Hvilket bringer oss til målinger av ymse stoffer i kloakkvannet. Det er sånn vi vet at det er mye stoff i markedet. Det er sånn det kan bevises på en måte som holder i retten, uten at man akkurat kan peke på et kvantum narkotika som er tatt i beslag eller noe, hver gang budsjettspørsmålet kommer opp. Hva gjør vi med narkotikaproblemet? Det er fristende å begynne å snakke om Fenrisulven nå. Skal den få fly rundt fritt eller skal man legge udyret i lenker?

Som alle vet finnes ikke sterkere lenker enn de byråkratiske renker. Smidd av autoriserte dverger fra svarteste fjellet. De vil holde den narkomane ulven like så godt som de holder den alkoholistiske tvillingbrorern. Det finnes selvsagt litt hjemmbrygging, hjemmebrenning, smugling og jeg vet ikke hva, men dette krever en form for initiativ som de fleste ikke gidder å legge ned på alkoholforbruket sitt. Det er ikke  viktig. Man kjøper bare det man behøver i butikken. Vi kan påregne “noe av det samme” i forhold til alt det som ved dette tidspunkt er illegale rusmidler også. Det er rimelig å anta at narkomarkedet allerede er ganske “mettet” slik at det ikke vil oppstå noen ytterligere etterspørsel selv om man gikk inn med en statlig overtagelse av distribusjon og omsetning. Det er bare en maktrokade som har til formål å fjerne noe av det enkleste og lettest tilgjengelige grunnlaget for en kriminell økonomi. Voldelige tenåringsgjenger og den typen ting vil dø ut like raskt som alle andre “frivillige tiltak” som folk ikke tjener penger på. Det er bare når man jevnlig kan sope inn mange titusener om dagen at det blir verd å starte noen slags skytekrig over. Folk forsvarer typisk bare fantasiene sine til en viss grad før de blir nødt til å skifte fokus og ta tak i livets realiteter, men når harde fakta er at en hvilken som helst middels begavet ramp kan tjene børsmeglerpenger på å jobbe i narkobransjen sier det seg selv hva vi bør forvente å observere der ute. Som er mer eller mindre akkurat det alle kan se.

 

 

Den franske forbindelsen

Hva man kan ha kunnskap om er en ting, hva som er sant er noe annet. Bare fordi man ikke kan ha kunnskap om noe betyr ikke det at det ikke kan være sant. Det følger derfor ikke fra det faktum at man ikke kan ha metafysisk kunnskap at det ikke finnes noen metafysiske sannheter, eller at metafysikk er meningsløst.

(Store norske leksikon)

De hadde i alle år en politikk med å fornorske titlene til store utenlandske filmer, slik at denne gamle klassikeren med Gene Hackman som “Popeye Doyle” – jeg antar den kvalifiserer som en neo-noir – heter Brennpunkt New York på norsk, mens den het “The French Connection” på engelsk. Jeg skulle likt å ha vært tilstede som observatør i noen av disse faglige møtene som de sikkert må ha hatt da det ble bestemt hva den norske tittelen skulle være både til akkurat denne filmen og en rekke andre. Herregud. Dette er jo “løs gjendiktning” basert på noe som forsåvidt er logisk ut ifra handlingen, men det er ingen oversettelse av originaltittelen, så all “dypere mening” den eventuelt kan ha hatt går tapt. Fordi den originale “franske forbindelsen” var jo korsikanere i Marseille som etablerte seg på 1930-tallet. Opplegget ble en del av intrigespillet rundt Vietnamkrigen. De særlig interesserte kan utforske saken videre selv. Sånn at plottet i denne historien er definitivt “troverdig” i en slik kontekst, foruten at det da også spiller på de hendelsene som etter litt om og men førte til at samarbeidet mellom CIA og franske gangstere kom for dagen.

Men nok om det. Filmen er som sagt en klassiker, så den tilhører en liste over “ting jeg anbefaler”. Som jeg nevnte ved en tidligere anledning var 70-tallet en slags storhetstid for amerikanske auteurs; altså når regissøren har den hele og fulle kontrollen over prosessen. Ordet betyr egentlig autor. Forfatter. Så vi kan si regissørens rolle er som forfatterens, mens alle andre er enten karakterer han har funnet opp, eller de er forlagsfolk som går i veien. Sånt blir det film av. Vi behøver knapt nevne den lange listen over både autoriserte klassikere og kultfilmer som ble sluppet i USA på 70-tallet, og alt begynte med “den nye franske bølgen”. La nouvelle vague. Kunstnerisk sett er denne “franske forbindelsen” helt klart sammenlignbar med det kulturfenomenet de kaller The British Invasion på musikkfronten, som tok av med Beatles og Rolling Stones, sant en drøss andre på 60-tallet, og forble svevende – til tross for navnet – med Led Zeppelin og røkla utover 70-tallet. Hva skal man si? Kulturell kryssformering er kanskje et passende begrep. På 70-tallet er det strengt tatt ikke fransk film som kopierer amerikansk film. Forholdet er omvendt, ihvertfall så langt “metode” angår. Temavalg og karakterutvikling vil jo fortsatt henfalle til “nasjonale idiosynkrasier”. Jeg mener, fransk film er absolutt og definitivt fransk. Sånt er ikke til å ta feil av. Vel, vi har jo først og mest åpenbart språket, men det er også mye mer enn dette. Det er enklere å gjenkjenne enn å definere, men det er definitivt noe. La oss kalle det noe metafysisk.

Hva betyr det at noe er sannsynlig? At man observerer det med sannsynet? Jeg skulle gjerne hatt en sånn superkraft, men det har jeg ikke. For meg betyr det bare “den enkleste forklaringen” — som imidlertid må ha plass til alle kjente og utvilsomme fakta. Kompliserte forklaringer – som krever at mye må stemme for at alt skal gå opp – er ikke sannsynlige. Hvor mange mennesker har du møtt? De fleste av oss er noen jævla kløneaper mesteparten av tiden. Det er alltid noe som går galt. Noen glemmer noe. Andre kommer ikke. Bilen punkterer. Plutselig blir det brann i nabohuset. Hva som helst. Du kan trygt regne med at uansett hva du ser for deg så er det ikke sannsynlig at ting vil spille seg ut sånn. Et eller annet kommer til å treffe deg sideveis hvis du bare har blikket rett frem. Det er de suserne du ikke ser som tar deg ut. Dette var noe min venn thaibokseren sa en dag. Det er litt uff, knuff, oi og pes med å “ta imot innkommende slag” når man går kamper, men det går greit så lenge man skjønner hva motstanderen gjør. Men plutselig er det noe man ikke skjønner og da går alt i svart. Sånn kan det gå. Uansett hvor god du er, hvis du går et antall kamper på ditt eget nivå vil det før eller siden skje med deg også. Det er ikke engang sannsynlig, det er fette idiotsikkert. I Brennpunkt New York er det en tilfeldig hendelse som setter Popeye Doyle på sporet av den franske forbindelsen. Det er ofte sånn. Ting skjer og noen legger merke til noe. De begynner å pirke litt. Snuse på det og studere det. Siden baller det på seg og før man vet ordet av det er hele mannskiten ute av kontroll. De har ikke gode pensjonsordninger for gangstere.

 

 

 

 

Det går ikke an å forstå David Lynch

Det varierer litt hva folk mener med å forstå noe. Selv er jeg jo en fette enkel tenker så det må ha noe med forstand å gjøre så vidt jeg kan se. Man bruker hånden til å gripe en gjenstand. Man bruker forstanden til å begripe et konsept. Se? Det er ikke vanskelig å fatte. Til syvende og sist handler livet om redskapsbruk, både i abstrakt og konkret forstand. Vi hamrer og slamrer, bygger det meste, mens vi drømmer om lykken lik en desperat amfetaminmisbruker lengter etter litt rohypnol sånn at de kan få sove noen timer. Hva er det med David Lynch? Han lager jo noen ganske uhyggelige greier, på en måte som er unikt hans egen. Han søker ikke akkurat det komfortable. Hvor får han det fra? Det karakteristiske universet han jobber innenfor er veldig drømmeaktig og befolket av forvridde, bisarre typer.

Alle sier at hans magnum opus er Mulholland Drive – eller muligens Twin Peaks hvis man er av den typen – men selv er jeg kanskje litt i overkant fascinert av den tre timer lange og komplett ubegripelige Inland Empire. Den er en “erfaring” som ikke kan forstås, ihvertfall ikke ved den konvensjonelle forstandens hjelp. Du må ikke tenke mens du erfarer en David Lynch-film. Det kan du gjøre etterpå. Mens filmen ruller består jo kunsten i å ikke tenke og tro at du forstår noe. Sånt er bare forvirrende. Gå heller og se en film med Sylvester Stallone eller noe hvis du er den typen som liker å føle deg smart i forhold til fortellingen. Jeg forstår hva som motiverer disse karakterene. Jeg skjønner ikke hva sånt handler om. Selv føler jeg meg til enhver tid som en idiot og mener jeg har saklig grunn for dette. Det er jo så mye jeg ikke vet. Og det hender så ofte at noe jeg driver med ikke funker som det skal. Bare jammer hele mannskiten.

Hva må til for å føle seg smart? Resultater? Jeg har masse sånt men jeg føler meg typisk mer heldig enn smart når det er noe som går bra. Jeg vet jo at jeg ikke er smart, så dette kan man aldri skylde på. Riktignok har jeg perverst høy IQ men du kan tro hva du vil; dette er ikke noe som hjelper i det store bildet. Det å “se mer” betyr ikke ofte – eller engang på det jevne – at man typisk ser flere gode ting. Verden er et grusomt sted og menneskene er redde. Og de som ikke er redde er noen slags psykopater som jobber med å utvikle sin seriemorderkunst, selv om de teknisk sett ikke myrder noen. Mentaliteten er den samme. Verden er et lerret og menneskene er maling. Jeg ser det forsåvidt litt på den samme måten, bare at jeg ser det som et ferdig utviklet kunstprodukt. Mennesker er ikke en ressurs på tube som man bare kan klemme ut og bruke til å male sin livshistories inderlige drama, eller i det minste noen slags salgbar kitsch. De er en del av motivet som noen allerede har malt. Mennesker er ubrukelige. Nyttige kan de ofte være, til og med hyggelige noen ganger, men de kan aldri “brukes” til noe. Mennesker er ikke materialer. De er ikke engang “ressurser” i en mer abstrakt forstand. Bare psykopater tenker sånn. Ethvert individ er et absurd lite univers i seg selv, full av noe som beveger seg. Mennesker er slik jeg ser det i all hovedsak magiske skapninger. Hulderfolk som har mistet retningssansen, om du vil, og nå står de til knes i gjørma og roper på hjelp. De vet ikke hva de er, hvor de er, hvor de kommer fra, eller hva som er meningen med alt dette. Man bare liksom våkner opp en dag og innser at man har svært liten kontroll over ting.

Kjenner du til Antonin Artaud? Det er opp til deg selv om du vil google, men poenget er at han er en nøkkelfigur for å danne en bredere kunstforståelse. Ikke så mye mannen i seg selv, eller hans verk, men i kraft av sin innflytelse over ikke bare andre individer men “selve kunsten” som et menneskelig aktivitetsområde. Han var definitivt en influenser i ordets mest bokstavelige forstand. La oss sammenligne med det de sier om bandet Velvet Underground. Det var ikke særlig mange som kjøpte plata deres men alle som kjøpte den startet selv et band like etterpå. For eksempel er hele den godt kjente japanske dansedisiplinen de kaller butoh – the dance of darkness – basert på Artauds metafysikk. Livet er grusomt og ubegripelig, deretter dør man. Men først har man en håndfull tid som man – i en relativ forstand – kan disponere som man selv ønsker. Bli rik. Bli fattig. Ta en jobb. Kjøp et hus. Vær tro eller utro i kjærlighet. Reis på ferie til Bahamas. Alt er i utgangspunktet åpent og fritt, ihvertfall fra et norsk perspektiv. Det er ganske stor varians i “livslystene” og folk kan være så forskjellige at de i praksis ikke forstår hverandre engang på et overfladisk plan. Derfor har vi prinsipper. Vi forstår kanskje ikke hverandre men hvis begge kan forstå prinsippet så har vi jo etablert en plattform for kommunikasjon som fungerer på det praktiske plan. Altså, selv om vi verken snakker med eller til hverandre i noen meningsfull forstand, så snakker vi ikke desto mindre om noe som interesserer oss begge. Vi er tilstede i det samme universet.

Karakterene David Lynch typisk skaper er ikke “troverdige” i den virkelige verden, de er fabelskapninger, men kanskje nettopp derfor rammer de oss på en “troverdig” måte likevel. Det er mye Per, Pål og Espen Askeladd på fleinsopp i Los Angeles, for å si det slik. Absurditeten i historiene hans ligner ikke på “selve livets absurde tilstand” men de har i det minste absurditeten til felles – slik sett er karaktertegningen hos David Lynch litt i slekt med Brødrene Coen – sånn at vi kan forholde oss til det som teatralt drama. Vi tror uten å egentlig tro, om du vil. Det er ikke virkeligheten vi observerer. Det er en drøm. Og det er først og fremst noen annens drøm; som de viser oss i form av en kunstproduksjon. Så hva er det meningen at vi skal tenke? Det sier David Lynch selv lite om, til tross for at han alltid blir spurt om dette når han stiller til intervjuer. Eller rettere sagt, han svarer alltid noe, men om det er en “ledetråd” vet bare han selv der han sitter og smiler lurt. Opplegget hans minner meg om opplegget til frimurerne. Hemmeligheten er at de ikke har noen hemmelighet, men så lenge de har mange “søkere” har de alltid mange nyttige idioter til disposisjon. De vil betale for “ledetråder” ved å utføre alskens små oppdrag. Alle danser når fløytespilleren er på jobb. Det David Lynch jobber med er rett og slett bare abstrakt historiefortelling. Forstår du for eksempel Vasilij Kandinskij? Eller Mark Rothko? Jeg mener, alle forstår noe når de stirrer ned i denne avgrunnen, eller kanskje “lar seg suge inn” er bedre å si, men det handler mer om assosiasjoner i fantasien enn sånt som man kan eller bør håndtere med forstanden.

 

 

 

 

 

Om stolthet og skyldfølelse

Den tyske filosofen Hans-Georg Moeller snakker en del om “mentale teknologier” og hvordan disse spiller inn i forhold til identitetsdannelse og den typen ting. En av disse er Schultstoltze – “skyldstolthet” – som han betrakter som en unikt tysk oppfinnelse, men også et tysk eksportprodukt, for i likhet med så mye annet tysk er det solid laget og praktisk nyttig for alle som behøver verktøy. Som alle vet etablerte jo tyskerne sin Erinnerungskultur – “minnekultur” – muligens som en slags kulturbro mellom øst og vest da den tyske gjenforeningen skjedde, men det er uansett noe som var utenkelig så lenge samfunnet hovedsaklig var befolket av sånne som kunne huske Den andre verdenskrig og årene like etterpå. Man snakket rett og slett ikke om nazisme i Tyskland før “minnekulturen” ble introdusert. Hva var det å si?

Problemet med nazisme er jo ellers enkelt å forstå. Det er creepy når man snakker om det og det er creepy når man ikke snakker om det. Ihvertfall fra det unikt tyske perspektivet. Hva virker som en rimelig kommentar å avlegge? Det skjedde jo ting som var så uhyrlige at ingen liker temaet, minst av alt tyskere som er født lenge etter at alt skjedde og som ikke har noen levende slektninger assosiert med Hitler og prosjektet hans. Ikke desto mindre er nazifortiden noe de må leve med uansett hva de nålevende tyskerne tenker om saken. Det vil komme opp dårlige vitser om “tyskere under krigen” og den typen ting. Sånn er menneskene. De frie assosiasjonene er ikke så frie som folk tror. Du vet hva de sier: Hånden som beveger vuggen er hånden som beveger verden. Hvis man har vokst opp med hundrevis av historier om “de fæle tyskerne” så husker man dette senere i livet. Det dukker alltid opp.

La oss snakke om en helt annen mental teknologi: Fordommer. Det er noe folk bruker for å spare tid og andre ressurser. Det har i utgangspunktet ikke noe med “den andre” å gjøre, det er bare en kategoriseringstaktikk som for det meste virker på en statistisk gjennomsnittsmåte for de som bruker denne teknologien. De opplever jo stadig at de “har rett”. Fordom betyr kort fortalt forhåndsdømming basert i mønstergjenkjennelse. Jeg har sett dette før. Det er uansett vår gamle venn underbevisstheten som jobber. Hvordan de dataene som den jobber med havnet der i første omgang er et annet spørsmål. Mesteparten har sannsynligvis blitt installert av andre. Barndomstraumer er jo ikke uten grunn et stadig like aktuelt tema innenfor psykologien. Jeg holder ikke selv noen slike husdyr, men jeg husker for eksempel en historie jeg hørte tidlig på 70-tallet, da noen tyskere hadde dukket opp på den lokale campingplassen og hu gamlemor som passet butikken akkurat da ble så redd at hun klarte ikke å si noe, hun måtte bare gå rett derfra. Og så lo alle sammen. Jeg også, selv om jeg ikke skjønte poenget. Har ikke tyskerne sluttet å krige for lenge siden? Men folk husker jo ting i både tredve år og mer, kanskje særlig når det er første gang dette minnet blir vekket på like lang tid.

Har du noen gang vært redd uten å ha en saklig grunn for dette, av den typen som man kan peke på og som alle kan forstå? Du behøver ikke å svare. Eller rettere sagt: Bare tenk på svaret inni deg. Ikke vær redd, ingen vil få vite noe. Det er vel faktisk korrekt å si at dette er noe alle driter jevnt i, selv om de sikkert klarer å hoste opp noen slags sympati hvis du plutselig melder at du “har lyst til å snakke om det”. Så du har vært redd? Jøss. Det var noe nytt, liksom. Det handler ikke så mye om “frykten i seg selv” som hva man gjør med den. Herregud, for noen er det et regelrett rusmiddel. Jeg tenker på visse ekstremsportutøvere og den typen folk. De liker rushet. De  ha det, igjen og igjen, og noen dør av det. Fullgodt narkomani hvis du spør meg. Overdoser og hele pakka. Frykt er en fundamental del av selve livsopplevelsen mer enn det er noen “følelse” i den forstand. Forelskelse er en følelse. Frykt er en energi. Noe som får folk til å sprette på beina og løpe for livet som et annet skremt dyr. Frykt er seriøst. Det lønner seg dårlig å kødde med folks frykt. Selv om de ikke “gjør noe” – verken der og da eller senere – kommer de likevel til å hate deg for det. Hvem vet når og under hvilke omstendigheter du møter dem senere? Kanskje det blir deres tur til å kødde med deg. Eller kanskje de finner noen annen å ta det ut over. Du vet. Noen som ligner på deg, i atferd eller andre karakteristika.

Jeg kan ikke huske å ha hørt om noen som har blitt trakassert i utlandet bare fordi de er norsk. Hva har folk på Norge? Nesten ingen klarer å komme opp med noe annet enn oi oi vikinger, eventuelt noe med vintersport, eller svartmetall hvis man har legning for denslags, mens tyskernes problem er at nazismen skjedde i forigårs. Vikingene var sikkert etter måten like fæle som Hitlers “spesialkommandoer” men alt det der er så lenge siden at ingen lenger har noen mening om saken, annet enn at det er et artig rølpetema. Og så er det alltid noen som har vikinger i slekta, ihvertfall i Storbritannia. Tyskerne har et annet opplegg. Vikinger er også et problematisk tema, de ble jo brukt som symbol av disse evindelige nazistene, men turistminner er noe annet. Om de har vært eller ønsker å dra, Norwegen er noe episk for dem. Snart er dagens tema fjellet. Slår aldri feil. En gang jeg satt på en rasteplass utenfor Frankfurt og gnagde på en currywurst kom det en dame i kjønnsmoden alder og ville vite om jeg var norsk. Jeg antar hun hadde sett bilskiltene. Jetzt bin ich ein Frankfurter, aber aus Norwegen, svarte jeg, som jo var sant der og da. Dermed fortalte hun meg at hun faktisk hadde vært i Norge. Sammen med typen sin. Men det er slutt nå, la hun til. Aber doch, svarte jeg, Norwegen ist jeder da. Ha ha sa hun da, men på en litt kalkunaktig måte. Hun hadde ikke noen fin latter. Jeg skrev aldri brev.

Skyldstolthet er som konsept utviklet for å gjøre en moralsk tryllekunst. Minnekultur er det offisielle navnet, men hva det handler om er en alkymistisk forvandling av “den nasjonale skammen” som nazismen representerer gjennom at de “soner” på deres vegne, selv om de teknisk sett ikke har noe med saken å gjøre. Jeg mener, føler du noen gang ansvar for hva oldefaren din gjorde for åtti år siden? Tyskernes store kosedyr i rusen av skyldstolthet er selvsagt Israel. De er ganske tydelige på dette. Faktisk nesten like beinharde som amerikanerne, men av vidt forskjellige årsaker. Trenger vi å snakke om kristendommens rolle i Tyskland? Herregud. Da blir vi aldri ferdige. Det er nok å si at de har en katolsk og en protestantisk del. Sånn er situasjonen per i dag. Kanskje jeg bare innbiller meg ting, men jeg synes jeg kan merke tydelig forskjell på nord og sør når jeg reiser gjennom landet. Uansett er ingen av dem særlig kristelige, ihvertfall ikke på noen typisk amerikansk måte. Men de forstår seg på skyld og soning. De har en pervers smak for begge deler. Ironisk nok ser det litt ut som om de har fått “jødene” opp på middagstallerkenen igjen, men denne gangen vil de åpenbart ha tilgivelse. Herregud. Man kan jo verken glemme eller tilgi noe sånt, men på den annen side behøver heller ingen nålevende mennesker å sone for det som skjedde den gangen. Det forandrer ingenting. Det er ihvertfall noe som har gått alvorlig galt et sted når nålevende tyske jøder ender foran domstolen for antisemittisme fordi de har skrevet noe på Twitter om solidaritet med Palestina.

 

 

Men er det pønka nok?

Altså, det bor jo en slags etterforsker i meg. Ihvertfall til en sånn grad at det var en reflekshandling å gå på biblioteket for å lese meg opp på ting jeg var nysgjerrig på — på den tiden da biblioteket var det nærmeste man kom en søkemotor på nettet, selv om alt var veldig manuelt og knirkete. Det hele involverte mye mer arbeid, men det fungerte i prinsippet på den samme måten. Er det noe du behøver å vite? Se hva de har om saken på biblioteket. Alle gjorde dette. Sikkert til og med politiet noen ganger, men ihvertfall det vi kaller gravejournalister som var ute etter å finne bunnen i ting. Studenter og forskere behøver vi ikke engang å nevne. De bodde jo praktisk talt på biblioteket i gamle dager.

På bildet ovenfor ser vi bandet New York Dolls i året 1973. De var en sterk representant for den amerikanske enden av kulturfenomenet “glitter rock” — hvor vi også finner David Bowie ved denne tiden, T.Rex, Sweet og mange flere. Greia var at de skulle dolle seg til og se “androgyne” ut på scenen. Kjønnsløs, men likevel sexy, for å si det slik. Litt “trans” kan vi kanskje også si, fordi dette vil irritere de store men enkelte små vil det more (for å sitere Welhaven). Samtidig skulle de spille nokså hard og gitarbasert rock. Ordentlig rettfrem råkkenråll, ikke noe kosmisk dansemusikk, selv om noen av dem var mer svevende enn de andre. Sangeren til New York Dolls het David Johansen — og han var en av de få som det virket naturlig å sammenligne med Mick Jagger som “scenetype”. Veldig frempå og karismatisk.

Saken er at jeg oppdaget – det var forsåvidt vanskelig å unngå – et helt annet band i året 1977, som gjorde et ganske sterkt inntrykk på meg fordi de var så mye verre enn alle andre, men ellers låt det ganske likt. Gitarbasert hard rock av en type som hadde vært Made in Britain siden på 60-tallet. Riktignok var de ganske drøye med hvordan de geberdet seg under intervjuer og denslags, men hvor mange drita skandalemakere har det vært i rocken siden den var nyfødt? Det er en del av greia. Punk rock var bare et salgstriks. En gimmik. Noe pressen fant opp for å forklare et “ungdomsopprør” som egentlig bare handlet om de vanlige greiene, iblandet noen definerende kulturuttrykk og stilelementer som verken er her eller der i forhold til de sosiale problemene i Storbritannia den gangen. Slik oppdaget jeg Malcolm McLaren. Han hadde ifølge legenden vært i New York og blitt imponert av New York Dolls, så han ville starte en britisk versjon av det samme opplegget, med seg selv som manager og produsent. Men hva skulle de hete?

Malcolm drev ved denne tiden – i kompaniskap med designeren Vivienne Westwood – en litt vågal butikk kalt Sex. Du vet. Briter. Men nok om det, han filosoferte videre at Sex Dolls sannsynligvis vil bli litt galt for det britiske rockepublikummet, så det ble etter å ha utprøvet noen andre ord endelig bestemt at bandet skulle hete Sex Pistols. Et designerprodukt for generasjoner som skal komme. De såkalte bondagebuksene som var chic blant de tidligste pønkerne – også i Norge – var for eksempel en kreasjon av Vivienne Westwood. Alt henger sammen med alt. Milliardæren Richard Branson var til og med innblandet. Han tjente jo de første pengene sine på etableringen av plateselskapet Virgin, og utga plata Never Mind The Bollocks, som også ble den eneste offisielle utgivelsen før bandet la opp. Sex Pistols ga seg etter eget ønske, selv om de kanskje kunne ha “slått gjennom” på grunnlag av det ganske solide debutalbumet. Det regnes jo den dag i dag som en udødelig klassiker. Særlig sangeren John “Johnny Rotten” Lydon var misfornøyd med opplegget. Han ønsket imidlertid å fortsette med musikk, så han startet prosjektet Public Image Limited (PIL) som er litt vanskelig å plassere sjangermessig, men folk sier vel formodentlig at det er “post-punk” uten at det er ironisk ment.

Her er slageren Trash fra debutalbumer til New York Dolls (1973):

 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top