Hvorfor man alltid må ta alt folk sier og gjør i verste mening

Den korte forklaringen er fordi folk ikke selv gjør dette. De er bevisstløse, eller de “spiller skuespill” – altså de lyver, men ikke nødvendigvis med vitende og vilje – i et forsøk på å leve opp til noe “annet” enn sin egentlige natur. Ved hjelp av dette falske selvet som man bygger opp over tid – ofte med hjelp og støtte fra omgivelsenes moralistiske programmer for personlighetsdannelse – kan man overdøve og undertrykke sin sanne natur, men man kan aldri bli kvitt den. Det som typisk skjer er heller at impulsene fra det underbevisste fremkommer i en pervers og forvridd form. som “projeksjoner” over på en ekstern stedfortreder, den såkalte syndebukken. Man ser seg selv reflektert i “den andre” og man reagerer med frykt og avsky — ikke ulikt hvordan enkelte dyr noen ganger kan angripe sin egen refleksjon i speil og glass.

Hva slags skapning er mennesket? Vel, vi er først og fremst dyr. Vi eksisterer i en organisk kontekst preget av livsfunksjonenes biologiske materialisme. Vi må puste for å overleve — og vi går også ganske kjapt ut på holdbarhetsdato hvis vi ikke tar til oss mat og vann, skiller ut avfalsstoffer gjennom fordøyelsen, og så videre. Hvis ikke åndedrett, hjerterytme, næringsopptak og stoffskifte fungerer som det skal spiller det mindre rolle hva slags andre intensjoner vi eventuelt måtte ha. Det er viktig å ta vare på kroppen. Det er viktig hva slags luft vi puster i, hva slags vann vi drikker og hva slags mat vi spiser. Det er der alt begynner. Gode materialer i byggefasen medfører mindre stress med vedlikehold i bruksfasen. Dette bør egentlig være fette opplagt, men folk har idèer som kompliserer dette bildet i ganske betydelig grad. For eksempel slik som noen tror, at det er et motsetningsforhold mellom kropp og sinn – eller sjel som noen foretrekker å si – hvor kroppen anses å være sinnets fangevokter, mens man “egentlig” er et åndsvesen som er laget av lys.

Det er ikke noe poeng i å diskutere med disse idiotene. Menneskets store hjerne gjør oss ikke typisk intelligente, men sinnssyke. Vi maner frem en fantasi om hvem vi er og hva vi driver med og så lenge vi ikke møter noen hard motstand antar vi at dette er virkeligheten. Noen hevder at mennesker bare bruker en liten del av hjernen og at det finnes “fantastiske muligheter” for selvutvikling, og det ene med det andre, men dette er selvsagt bare vås. Vi bruker til enhver tid hele hjernen, men bevisstheten vår har en tendens til å foretrekke det kjente og familiære, slik at vi henfaller til “vanetenkning” — i praksis når vi tror at vi “har rett” bare basert i det forhold at fordommene våre aldri blir utfordret i noen nevneverdig grad, ihvertfall ikke nok til at vi bryter ut av vanemønsterets labyrint, fordi dette føles “skremmende”. Vi kan sikkert se dette som at vi bare bruker en liten del av alle data som er tilgjengelige for oss og at vi derfor lever med et ufullstendig bilde av virkeligheten, men dette er bare et treningsspørsmål. En form for sjokkterapi som det finnes ganske mye snakk om på nettet er å bruke diverse former for hallusinogene stoffer til å “åpne” sinnets avstengte deler, men dette har ikke alltid gode virkninger (og enda mindre gode bivirkninger). Det er ihvertfall ikke noe noen bør gjøre uten at de har en klar mening om hvorfor de går til et så drastisk skritt. Det klassiske alternativet er sakte fremgang ved hjelp av yoga, meditasjon, pusteøvelser og denslags. Hensikten må uansett være å vinne større bevisst kontroll over egne sinnsprosesser, adgang til flere og annerledesartede data, den typen ting — fordi det er jo ikke sikkert at de dørene man åpner lar seg lukke igjen, selv om man ikke liker det man finner bak dem. Følgelig må man “forholde seg” selv om man på ingen måte er forberedt på det. Hva var det Ibsen sa? Tar man livsløgnen fra noen mister de kanskje livslysten samtidig.

Det finnes mange – blant dem jeg – som betrakter moderne mennesker som “barn”. De lever i en simulasjon, eller rettere sagt en beskyttet avkrok av “den totale virkeligheten” som er laget av simulakra, det vil si ting som erstatter virkeligheten med en representasjon, eller et symbol, men som har like sterk motiverende kraft på mennesker som realitetene har. (Se Jean Baudrillard for flere detaljer.) Eller som jeg foretrekker å si; de lever i en fantasi. De tror de forstår verden rundt seg, men egentlig forholder de seg bare til simulasjonen. Samtidig er dette selvsagt noe underbevisstheten er klar over, så den reagerer med en vag form for klapperslangeklapring som vi kaller angstDet er noe som foregår men jeg vet ikke hva det er. Selveste avgudsbildet i denne sammenhengen er sivilisasjonen. Menneskeriket. Det vil si den konteksten vi betrakter som genuint (og eksklusivt) menneskelig, fordi vi har selv skapt den i vårt eget bilde. Ser du hvor jeg vil hen med dette? Det er sant at vi lever i en simulasjon, men ikke på den måten folk umiddelbart tror. Det er ikke The Matrix. Det er det komplekset av menneskelig samhandling som vi henviser til når vi bruker ordet “sivilisasjon”. Det består nesten bare av simulakra. Ritualer og rollespill. Vi forholder oss imidlertid til simulasjonen som om den var virkelig, hvilket gjør den til en psykologisk realitet — som altså erstatter den virkelige virkeligheten, så å si, men selvsagt uten å fjerne den materielle eksistensens krav og betingelser. Vi er og forblir dyr, men vi har store tanker om oss selv. Folk tar sivilisasjon og “fremskritt” – teknologisk, organisasjonsmessig og på andre måter – som en selvfølgelig del av den menneskelige tilstand — og de vurderer typisk dette fenomenet som en god ting. Alle kan ramse opp en rekke ting som gjør det bedre å leve nå enn for hundre, for ikke å si tusen år siden, men de kan nesten aldri formulere hva som eventuelt skal være sivilisasjonens formål, annet enn å mumle noe om at alle høyerestående skapninger vil søke å forbedre sine naturlige livsbetingelser gjennom å endre omgivelsene. Ved et eller annet stadium cil dette materialisere seg i et sivilisasjonsprinsipp. Vi har jo gjort det, så hvorfor skulle ikke også andre skapninger ha gjort det? Si for eksempel på andre planeter, eller også på denne, bare for svært lenge siden. Det er ikke umulig.

 

 

Beretning om noen lenge ventede dødsfall

Det er en vanlig menneskelig livserfaring at det begynner å bli tettere mellom dødsfallene blant folk man kjenner når man blir eldre. Selv har jeg imidlertid hatt den typen livsstil hvor det å bli drept er en aktuell mulighet i hverdagen gjennom mesteparten av livet, så det er lenge siden jeg “mistet dyden” sånn sett. Likevel kommer det overraskende noen ganger, som her forleden da jeg fikk vite at en perifer bekjent nylig døde etter å ha “tapt kampen mot kreften” som man sier. Forrige gang jeg så ham – like før pandemien gjorde alt til The Twilight Zone – var han en mann i slutten av femtiårene som tilsynelatende var i god form og ved godt humør. Men nå er han altså død. Hadde han kreft forrige gang vi møttes — eller altså den siste gangen vi møttes i dette livet, som det jo blir? Det vet jeg ikke. Vi snakket aldri om “helseting”.

Du vet at du lever i en postmoderne verden når du få sånne nyheter på epost.

Hvordan skal man ta det? Hvis jeg skulle ha gjettet ville jeg trodd at denne vedkommende ville ha blitt både 70 og 80 år gammel, men på den annen side skjer det jo degenerative ting i kroppen når man passerer femti. Kreft er alltid veldig skummelt — men man kan vanskelig si at det er noe sjokkerende og radikalt. Til og med ganske unge folk kan plutselig dø av kreft. Statistisk sett er det jo “et vanlig fenomen” men ikke noe man ønsker å få slengt på bordet til stadighet. Jeg antar at jeg bare må venne meg til det. Flere slike nyheter vil komme. Og en dag kommer det til å være meg de snakker om. Når og hvordan kommer døden? ingen vet. Det er sannsynligvis best sånn.

 

Salt er ingen merkevare

Det sier “noe” om meg at jeg har fem forskjellige typer salt i kjøkkenskapet. Går det an å smake forskjell på det ene og det andre saltet? Jeg tror ikke det. Jeg har uansett til min disposisjon både Jozo, Nezo, Himalayasalt, Maldonsalt og Seltin. Herregud. Jozo er jodsalt, Himalaya er rosa, Maldon er flakete og poenget med Seltin er å redusere hvor mye natrium man får i seg. Bare Nezo er “normalt” salt som faktisk er en billig vare. Pakningen varer lenge. Jeg bruker en generøs dæsj Nezo i kokevannet når jeg lager pasta, men i det store og hele bruker jeg veldig lite salt og enda mindre sukker (målt i kilo per år). Jeg bruker faktisk mer av både svartpepper og paprikapulver. Det er jo nesten aldri nødvendig å salte maten for å få i seg de 1,5 gram kroppen vil ha hver dag. Søk på nettet sier at nordmenn i gjennomsnitt – altså i praksis at noen individer får i seg ganske vanvittige mengder med salt – konsumerer hele 10 gram salt hver dag, noe som bidrar til å få opp blodtrykket og øke belastningen på hjertet — det har altså null positiv effekt på kort sikt og stort skadepotensial på lang sikt.

Det hinsides enhver sammenligning viktigste enketelementet for å etablere og vedlikeholde en sunn kropp er at man spiser sunt. Hvis man er slapp med standardene i matveien spiller det nesten ingen rolle hva annet man gjør for å “komme i form”. Det byggverket man jobber med kan jo aldri bli bedre enn de materialene man bruker. Det har ikke noe med mangel på mosjon å gjøre – selv om dette også spiller en viss rolle i det store bildet – de feite folka man kan observere rundt omkring er matvrak. De er feilernærte til en katastrofal grad. Man kan jo se på folk at kostholdet deres består av industrielt fremstilt grisemat som er full av “tomme kalorier” og alskens karsinogene stoffer. Da har forfallet kommet langt — og det første krisetiltaket man umiddelbart må iverksette er å få ned mengden av sukker og salt som man får i seg. Null er en passende mengde sukker for de fleste. (Hvis man begynner å finstudere saken og beregne tallene vil man raskt oppdage at det er sukker i nesten alle matvarer som ikke er rene, rå ingredienser, så mengden blir i praksis aldri null med mindre man virkelig går inn for det og lager absolutt alt fra bunnen av selv, men det er også i praksis for mye forlangt av de fleste.)

Folk blir typisk veldig provosert av sånt. De bryr seg jo bare om kos, som er belønningsmekanismen deres. De vil ikke tenke på at de tar livet av seg selv med de dårlige vanene sine, de vil ha kos og hygge her og nå. Det sier seg selv at under sånne omstendigheter kommer man ikke langt med snusfornuft i forhold til klimaproblemene: Folk driter jo til og med i sin egen kropp, så hvor realistisk er det å komme med fornuftsbaserte argumenter til fordel for livsmiljøets bærekraft?

 

 

 

Den sanne historien om Led Zeppelin

Det er lenge siden Led Zeppelin var konger på haugen — men de var verdens største band en stund. Aldri igjen kommer det til å bli noe som ligner på den gudestatusen de oppnådde i sine velmaktsdager. Senere kom problemer, men før 1975 var det ingen over, ingen ved siden. For å forklare den maktposisjonen de hadde må vi faktorere inn “den femte zepperen”, manageren Peter Grant, som var mer noen slags mafiaboss som type enn hva man i dag ville kalle en forretningsmann. Han fikk ting gjort, mildt sagt. Ingen band verken før eller siden har hatt like bra økonomiske avtaler både i forhold til plateselskap og konsertarrangører.

Hvis man er den typen musikkelsker som liker dyktige musikere som også er talentfulle låtskrivere blir det vanskelig å forklare hvorfor man eventuelt ikke liker Led Zeppelin, men jeg har selv møtt folk som kaller dem “oppskrytt” uten at jeg helt tror på det de sier. Jeg tror at når dette skjer må det være fordi de ikke har tatt seg tid til å lytte til selve bandet, det de reagerer på er at så mange skryter så hemningsløst av “verdens beste band noensinne” at det må være noe galt med bildet. Eller noe i den samme gata. Det går jo ikke an å si noe annet enn at alle de fire medlemmene av Led Zeppelin, hver for seg, var svært dyktige solomusikere som i tillegg hadde en fantastisk kjemi som band, så der står vi objektivt sett — så får vi siden heller snakke om “musikksmak” hvis det gjenstår noe å diskutere.

Bandet eksisterte i ti år og ga ut åtte studioalbum, dessuten diverse konsertopptak og annet, men det mest kommersielt vellykkede albumet var “fireren” – plata har strengt tatt ingen tittel, men alle kaller den bare “fireren” siden det var deres fjerde utgivelse – mens min egen favoritt er albumet Presence fra 1976 — og nest etter der liker jeg best In Through The Out Door fra 1979, som også var deres siste. Jeg så i et intervju at vokalisten Robert Plant – på bildet ovenfor i en “før og nå” montasje – også liker Presence best, så da har jeg støtte i en autoritet i saken, selv om dette er en uvanlig posisjon blant Led Zeppelin-fans. Dobbeltalbumet Physical Graffiti fra 1975 er det de fleste mener er høydepunktet i karrièren deres — og ellers var det jo det tidlige materialet til bandet som først og fremst tok verden med storm, og også det som “alle har hørt”, mens jeg altså liker det sene arbeidet deres. For eksempel tenker jeg det må være helt greit om jeg aldri mer hører slageren Whole Lotta Love – særlig som middelmådig coverversjon gjort av andre – men sannheten er at jeg liker låta like godt hver gang jeg hører den, la oss si på radioen mens jeg kjører bil. Det var jo et aldeles usannsynlig groovy band.

Det er ofte litt tilfredsstillende å se ansiktet på unge musikkelskere, som skjønner seg på faget og som har hørt “om” Led Zeppelin men aldri lyttet til dem, første gangen dette skjer. Det typiske er et wow øyeblikk. Plutselig forstår de hvorfar bandet den dag i dag har så mange fans. Noen ganger er det som å se ansiktsuttykket til et barn som smaker iskrem for første gang. Det skjer noe med dem. De skjønner at de er nødt til å skaffe seg mer av dette — hvilket i store trekk er hvorfor Led Zeppelin aldri kommer til å dø. Arbeidet deres er så bra. Selvsagt er det mye skryt og “hype” men det er gode grunner for dette.

 

Luksusmaten er nå en salatbolle

Er det bare meg eller har grønnsaker generelt sett blitt jævlig dyrt? Det går sikkert an å få ned prisen i forhold til Bamas ferdigpakkede salat på superen, men jeg kjøpte likevel feldsalat, ruccola og “crispisalat” (som ser ut som enda en av mange varianter over vanlig hodesalat), dessuten diverse andre salatgrønnsaker. Paprika, tomat, agurk, vårløk — dessuten ikke minst en kyllingfilet delt i ganske små stykker, panert med en blanding av hvetemel, salt, pepper og paprikapulver, og brunet på høy varme i panne før etterbehandling i stekeovnen. Jeg stekte kyllingen før jeg gikk i butikken etter de øvrige salatingrediensene slik at den ville være nedkjølt før bruk, til denne, hva skal vi kalle det, litt bondske versjonen av Cæsarsalat (alt ligger i dressingen). Det ble nok til to porsjoner som kostet omtrent netto hundre kroner hver, hvilket er mer enn jeg strengt tatt har råd til innenfor mitt normale budsjett, men av og til må man jo frike ut.

Saken er at jeg skulle gjerne levd på salat alene, men det er for dyrt. Dette forholdet endrer seg lite gjennom året, til tross for at ting definitivt er mer og mindre “i sesong” over denne tiden, så man skulle anta at prisen varierte mer, men det gjør den altså ikke. Hvis man ønsker seg en særlig festmåned basert i ferske grønnsaker må man gjøre jobben selv. De som har “normalt dårlig råd” i Norge er nødt til å basere sitt kosthold i brødmat. Som så ofte ellers i dette livet — det man ønsker seg og det man kan få er ofte usamse størrelser. Det ser for eksempel ut som om det er alt for dyrt å bli vegetarianer, eller skal vi kalle det “grønnsaksbasert” i kostholdet, med noe innslag av animalsk baserte produkter, i stedet for det motsatte (som virker mest vanlig i Norge); selv om det definitivt er sunnere å holde kostholdet mest grønt. Jeg antar vi får være fornøyd med at grønnsaksdisken er såpass bra som den er – med sine stive priser – for Norge har jo ikke verdens mest gunstige forhold for frilandsdyrking av assorterte grønnsaker, selv om det finnes mange heltemodige bønder som gjør så godt de kan.

Politikken hos supermarkedskjedene ser ut til å være at de skal ha noenlunde det samme sortimentet året igjennom, som i praksis betyr mye import av grønnsaker fra etisk tvilsomme kilder, som for eksempel “plastsjøen” i Almeria (Spania). Hvis man aldri her hørt om dette før bør man sette av litt tid på å google “the sea of plastic” som leverer noe rundt halvparten av alle grønnsakene i Europa, men som ikke har lenge igjen som fenomen, fordi de går tomme for vann. Det finnes to former for tørke. Den som er kort og intens, basert i det lokale været, og den som er langvaring og utarmende, basert i overforbruk av de lokale ressursene. Spania har begge. Plastsjøen – som vises tydelig på Google Earth fra ganske langt ute – har brakt oppsving i økonomien i Almeria, som ellers er et ganske værbitt ørkenområde (hvor de blant annet spilte inn mange av de mest kjente spaghettiwesterns på 70-tallet) uten gode utsikter over langen. Så snart grunnvannet synker til et slikt nivå at det blir tilbakeslag av saltvann fra havet er det kroken på døra for dette opplegget, men ingen vet hvor langt inn i fremtiden dette ligger – kanskje ti-tyve år – bare at det er nødt til å skje. Et lokalt eksempel på selve kjerneproblemet i den globale ressursforvaltningen. Når ting er basert i økonomisk fortjeneste “så lenge det går” må det jo bli slik.

 

Mens vi koser oss med narkotika

Regjeringen har satt ned et utvalg som sammen skal vurdere hva det vil si å være rusavhengig. Ingen i utvalget har brukererfaring eller medisinsk bakgrunn.

(NRK.no)

Ingressen til den linkede artikkelen høres i utgangspunktet urimelig ut, men når vi leser lenger ned fremkommer det at de søker en juridisk presisjon som det er meningen at politiet skal ha å forholde seg til i sin daglige kontaktflate mot det kriminelle miljøet. Høyesterett har jo fastslått at “mindre narkotikaforbrytelser” ikke skal påtales — med den praktiske følge at de heller ikke skal etterforskes, de som eventuelt er under slik mistanke skal ikke ransakes, og så videre. Uansett, to dommere og en professor i juss skal se på saken. Så langt er dette de eneste kjente fakta. Det synes uklart hva medisinsk fagpersonell og tidligere misbrukere eventuelt skulle bidra med. Dette er en jobb for jurister. Den har oppstått på grunn av en dom i Høyesterett. Formålet er å synkronisere rettspraksis og politiarbeid.

Min posisjon i “narkotikadebatten” er at hele opplegget ser rimelig orwelliansk ut. Uavhengig av formålet så ser virkningen av forbudslinja ut til å være at vi nå har en internasjonal klasse av svært rike kjeltringer som har makt og midler til å oversvømme brukermarkedet med slike mengder at vi måtte hatt en politistat i nazidivisjonen for å rå med saken, og selv ikke det ville nødvendigvis ha hjulpet. Vi observerer jo at i land hvor de praktiserer dødsstraff også for “mindre narkotikaforbrytelser” finnes det stabil etterspørsel etter forbuden frukt — og så lenge denne bransjen har de vanvittige fortjenestemarginene den har er det urimelig å tro at man kan kontrollere dette fenomenet med maktmidler. Jeg tror ikke engang man ville sett noen nevneverdig endring i antallet brukere og omsatte mengder dersom hele sulamitten ble legalisrt. Det virker tvert imot som om alle allerede får tak i alt hva de måtte ønske, uavhengig av myndighetenes reguleringsforsøk.

Det ser for meg ut som om folk har lagt seg til en litt laissez-faire holdning til rusmidler, ikke ulikt hvordan det folk ofte synes det er “helt greit” å bryte trafikkreglene når det passer dem slik (og når det er liten risiko for å bli tatt). Skal man sammenligne disse to har utvilsomt lovbrudd i trafikken større umiddelbart skadepotensial, ihvertfall i den grad det blir et vanemønster, mens bruk – og misbruk – av rusmidler vekker mer moralsk forargelse. Selvsagt er det ikke bra å holde på med rusmidler, men det er heller ikke bra å ha et urealistisk forhold til hvor vanlig det er å begå “mindre narkotikaforbrytelser” ute i befolkningen. Man må jo for eksempel klø seg i skjegget over at det så langt i år har blitt tatt beslag i halvannet tonn kokain i Norge — i to store partier Hva slags inferens er det rimelig å trekke ut ifra dette i forhold til hva som eventuelt ikke har blitt oppdaget og beslaglagt? Det ble hevdet at det var feilsendinger og at dette stoffet ikke var beregnet på det norske markedet, men på hvilket grunnlag hviler en slik påstand? Det representerer uansett store penger. Man får kjøpt en kilo kokain for ti tusen kroner i Colombia, og man kan sikkert selge den for minst det tidobbelte så snart stoffet har landet i Norge — eller i et hvilket som helst annet land hvor kokain er en etterspurt forbruksvare. Siden kan man jo bare gange opp beløpene.

 

 

Hva slags spørsmål er “gode spørsmål”?

Sá hon þar vaða þunga strauma
menn meinsvara ok morðvarga
ok þann er annars glepr eyrarúnu;
þar saug Niðhöggr nái framgengna,
sleit vargr vera. Vituð ér enn – eða hvat?

Geyr nú Garmr mjök fyr Gnipahelli,
festr mun slitna, en freki renna;
fjölð veit ek fræða, fram sé ek lengra
um ragna rök römm sigtíva.

Bræðr munu berjask ok at bönum verðask,
munu systrungar sifjum spilla;
hart er í heimi, hórdómr mikill,
skeggöld, skalmöld, skildir ro klofnir,
vindöld, vargöld, áðr veröld steypisk;
mun engi maðr öðrum þyrma.

 

Jeg ble kåret til “årets blogger”

Denne plattformen er et horehus. Nærmere bestemt en klassisk kommersiell operasjon av det slaget hvor man har alt å tjene på å senke kvaliteten og heller være “smart” i forhold til klikktelleren og forsideplasseringen. Hvis det man ønsker å oppnå er reklameinntekter – alle vil jo ha penger – bør man for det aller første ha en stor profil et helt annet sted, si for eksempel Facebook, Twitter, Instagram og så videre, som linker videre hit. Jeg tror ikke folk som leter etter lesestoff på nettet vil oppleve denne plattformen som interessant. Med andre ord, slik man sier det blant selgere, førstekundekontakten oppstår i en annen kontekst enn blogg.no. Dette er et parkeringshus, ikke et kjøpesenter.

Hvis man vil gå raskt til topps bør man skrive korte, ukompliserte innlegg som handler om “følelser” — men passe på å ha iøynefallende bilder og en overskrift som inngir en følelse av at dette er noe man bare må sjekke ut. Deretter må man “bombe” stedet med et stort antall postinger hver dag slik at alle som tilfeldigvis skroller seg nedad forsiden akkurat der og da får med seg noe man har postet. Det er imidlertid ikke viktig at folk faktisk leser det som er skrevet, det er nok at de klikker på innlegget av nysgjerrighet. Klikktelleren er den eneste kritikeren man behøver å bry seg om. It’s all about the Benjamins, baby. De som selger reklame bryr seg bare om dette tallet.

Jeg var i kontakt med NAV i forbindelse med avviklingen av håndverkskarrièren min. Som et ledd i prosessen fylte jeg ut diverse papirer, og i rubrikken for funksjonshemninger anførte jeg “samvittighet”. Det er jo et handicap i den nyliberalistiske samfunnsmodellen hvis man har alle mulige slags etiske hemninger mot å delta i pengeorgien, kjøpefesten, eller hva fanden de nå kaller det. Den frie markedsøkonomien. Det er uansett noe evneveikt møl hvor dukkemenn i dress og slips smiler sleskt mens de teller penger. Jeg klarer ikke å forholde meg til sånt. Jeg blir nødt til å slå dem i ansiktet med en hammer hvis de så mye som snakker til meg. Disse vemmelige parasittene har ødelagt jorda, men det virker ikke som om de har evnen til å forstå rekkevidden av galskapen sin. Vi lever i dystre tider.

På den ene siden har jeg ingen forventninger til folks intellektuelle evner, men på den andre siden tror jeg det er svært sjelden at folk er fullstendig fette idioter. Jeg tror mange bekymrer seg for krigen, klimakatastrofen og det ene med det andre — men hva skal man gjøre? Det nytter lite å sitte og bite negler over noe man uansett ikke kan påvirke. Da er det bedre å engasjere seg i noe man opplever som hyggelig og ukomplisert; som er det hovedmotivet jeg tillegger de fleste som blogger på denne plattformen. De er i det store og hele hederlige mennesker som ikke søker noe mer enn å stelle i sin egen lille hage og ellers være på vennskapelig hils med resten av nabolaget. Det er bare sånne psykoer som meg som til stadighet må pirke i samfunnets psykiatriske sårskorper.

Når det gjelder dette skrivestykkets tittel så er det noe jeg kaller meg selv hvert år — og det har jeg gjort siden før år 2000. Kall det en vane. Jeg finner uansett aldri noen som jeg opplever som “bedre enn meg” til å fremstille lurvete filosofi som lener seg tungt på rock’n’roll som kulturuttrykk. Det skal være rølpete og stygt, men samtidig må det ha en viss semantisk eleganse. Jeg er jo en forfengelig faen sånn sett. Det bekymrer meg lite om jeg “har rett” men jeg fortjener juling hvis jeg har skrivefeil, eller bare gal bruk av semikolon og slike ting. Litt nevrotisk kanskje, men sånn kan det gå når man er opptatt av språket og dets bevarelse. Vi har alle våre kjepphester.

 

Total kontroll over egne meninger

Generelt kan vi si at det å føle seg intelligent aldri er et tegn på faktisk og praktisk intelligens, snarere tvert imot. Jeg kaller det et symptom på paranoide vrangforestillinger, sannsynligvis rotfestet i et hovedrollesyndrom — altså at ikke bare er man verdens sentrum, man er også den som får tingene til å skje. Det er min skyld. Det vi filosoferer rundt i dag er hvordan og hvorfor folk blir selvopptatt til en sykelig grad. Vi må jo faktorere inn en viss grad av “solipsistisk hjemfallsrett” hos det sansende subjektet, eller observatøren om du vil. Det er naturlig å føle at man er til stede i verden og at man er en del av det som skjer, men det er patologisk å føle at man kontrollerer noe av det, ikke minst den formen for kontroll vi kaller forståelse. De som tror de forstår denne verden forstår ikke denne verden.

Hovedrollesyndrom kjennetegnes ved noen grad av uvirkelighetsfølelse; som om “selve livet” er en film, eller en computersimulasjon, eller noe annet pasienten kommer opp med – ofte noe religiøst – poenget er uansett at det er plastisk og kontrollerbart på et “meningsplan” – enten man kaller det høyere eller dypere – som pasienten opplever å stå i kontakt med. Man legger merke til tegn som utgår fra dette “hemmelige meningsplanet” og man begynner å se sammenhenger som andre ikke legger merke til. I utgangspunktet er dette apofeni; en naturlig tendens til å dikte mønster og mening inn i ting som egentlig er vilkårlige og usammenhengende, fordi sånn virker menneskesinnet, men det som skjer videre er hva som definerer graden av sykelighet hos pasienten. Det å “tro på sin egen bullshit” er ikke nødvendigvis et problem, vi har jo alle vår egen sære “personlighet” sånn sett, men noen får noen ganger i seg litt for mye Møllers tran, så å si.

Kritisk tenkning er ikke verd fem sure i ræva hvis det ikke begynner med selvkritikk. Du kan ikke stole på sansene dine. Eller rettere sagt, du kan ikke stole på at de gir deg eksakt og korrekt informasjon. De er ikke presisjonsverktøy. Sansene er veldig omtrentlige. De er designet for å være relevante hjelpemidler for dyr som lever i et kaotisk naturmiljø, ikke for å betjene en kulturskapning som lever i et miljø av symboler, koder og regler som i utgangspunktet ikke er åpenbare. Man må lære å fungere i kulturen, ikke minst ved hjelp av språket. Alt er veldig abstrakt. Alt er veldig kunstig. Alt er tilsynelatende veldig styrt og kontrollert. Dette er svært forvirrende hvis sanser er alt man har, la oss si hvis pasienten har en schizofren sinnslidelse, eller hvis de er påvirket av noen slags bevissthetsendrende stoffer. For å kunne navigere i en kulturell sammenheng behøver man vel så mye instrumentell fornuft som “instinkter”. Man må samarbeide med kulturens koder og regler, enten direkte eller – mer omstendelig – ved å protestere. Begge deler impliserer at man anerkjenner at disse kodene og reglene eksisterer.

Som jeg alltid sier: Gudene eksisterer når man oppfører seg som om gudene eksisterer. Ingen kan se dem men alle forholder seg til dem. Som moderne kulturskapninger lever vi i en verden av idèer og definisjoner. En verden av mening. Noen ganger har folk reist så langt hjemmefra at de ikke forstår noe av den kulturen de er på turistreise i. Si for eksempel som hvordan man i Norge kan vise “tommel opp” som et positivt og oppmuntrende tegn på at noe er bra, man har oppfattet det som blir sagt, og så videre, mens på et helt annet sted betyr det kanskje omtrent det samme som når man i Norge holder opp langfingeren mot folk. Sånt er jo ikke bra. Man kan bli misforstått uten engang å forstå hvorfor alle er så jævlig sure på dette drittstedet. Et banalt eksempel, men typisk menneskelig. Vi lever i en drøm med oss selv i midten, som regulerende og modererende kraft, mens begivenhetene skjer “rundt oss”. Selvsagt er man hovedpersonen i sitt eget liv, men det samme er alle andre. La oss kalle det det sosiale multiverset. Alle er forskjellige fra alle andre. Når man møter noen man fatter særlig sympati for handler dette som regel om at man har konvergente meninger. Man opplever gjensidig “bekreftelse”. Du snakker mitt språk. Om man har rett i noen objektiv forstand spiller mindre rolle, det som teller er “positiv feedback” på følelsesplanet.

 

 

Det alle snakker om nå er Boncuklu Tarla

Vi kaller dette landet Tyrkia nå for tiden, men det fantes ingen tyrkere der før på 600-tallet, da det var store folkevandringer overalt som en følge av at vulkanutbruddet i år 536 gjorde det tildels svært vanskelig for folk og husdyr å overleve i mange deler av verden. Vi kan fortsette å kalle det Tyrkia, men det blir mer korrekt å snakke om Anatolia når vi forholder oss til den førtyrkiske tidsalderen. Vi skal uansett tretten tusen år tilbake i tid, til den epipaleolottiske epoken. De har holdt på med arkeologiske utgravninger i Boncuklu Tarla i et drøyt tiår og vi kan så langt fastslå at det eksisterte en ganske homogen kultur i dette området på denne tiden. Anatolia har så langt et dusin forskjellige steder som er under utgravning og som kan dateres 12-15.000 år tilbake. Om vi skal kalle det en “sivilisasjon” blir et spørsmål om hva slags definisjonskriterier man foretrekker, men for meg er sivilisasjon et skjellsord – en sivilisert person er fette inkompetent og som regel også både dypt uvitende og uærlig – så jeg kaller det en høykultur. Uansett er det er faktum at de hadde ganske “moderne” vann- og avløpsanlegg på stedet. Vi kan altså fastslå at folk har holdt på med å drite og pisse hvor lenge som helst.

Mens et kloakkanlegg har en opplagt funksjon er det mindre klart hva de såkalte “samfunnshusene” – se bildet ovenfor – ble brukt til. Disse er nedsenkede i landskapet og har ingen annen inngang og utgang enn ovenfra. Det finnes ingen av de typiske sporene etter beboelse eller næringsvirksomhet så de blir derfor beskrevet som “offentlige steder” selv om ingen vet hvordan de ble brukt. Det som gjerne skjer når det er noe vi ikke forstår i arkeologien er at ordet kult blir introdusert. Det og det er kultgjenstander. Her og der er kultsteder. Du ser tegninga. Vi har jo fortsatt kultisk virksomhet blant folk og som en hovedregel er det håpløst å forklare hva de driver med og hvorfor de gjør det. Alt vi kan si er at folk snubler ned i en dyregrav av bisarre fantasier som det ofte kan være vondt og vanskelig å komme seg ut av igjen. På den tiden da folk begynte å skrive ting – altså når den såkalte “historien” begynner – fantes det et utvalg kulter og religioner som ble beskrevet i skrifter så vi regner med at det var slik også tidligere — eller altså at folk som levde den gangen i hovedsak var som vi foirtsatt er, med de samme gleder og sorger, bekymringer og fremtidsplaner, bare med et annet materielt grunnlag for økonomien sin.

Hva er det første folk tenker når de ser et bilde av samfunnshusene i Boncuklu Tarla? (De samme strukturene gjenfinnes på mange andre steder i Anatolia.) Jeg tenker at det er en dødsgrop som ble brukt til rituelle gladiatorkamper mellom mer eller mindre frivillige slåsskjemper. Sånt har jo alltid vært populært. Det er en “blodsport” som omsetter for milliarder av penger den dag i dag, både direkte og indirekte. Hva slags pervo må man være for å ikke like å se på noen halvnakne menn slåss på livet løs? Herregud. Sånt er jo minst like godt som sex. Legg til litt rytmisk tromming og noen hallusinogene stoffer, så snakker vi om et party. Steinalderversjonen av fæst på lokkalet med heimkok og neseblod. Fullstendig normalt. Eller ihvertfall er dette min hypotese. Jeg er også tilbøyelig til å tenke “tinghus” før jeg tenker “tempel”. Vi vet jo at det alltid er masse konflikter mellom folk, ofte av årsaker ikke engang de selv fullstendig begriper. Hvordan håndterer man sånt? I en strengt sivilisert kontekst avholdes det kanskje en rettssak hvor en dommer lytter til argumentene som kommer fra partene før det fattes en beslutning, mens en “røffere” samfunnstype – som for eksempel norsk vikingtid – kanskje vil insistere på at hvis saken ikke er viktig nok til å slåss for, så kan man bare holde kjeft med hele greia og ikke kjede vettet av folk med prat. Det er ikke etter min mening sikkert at noe samfunn til noen tid vil ha noen form for “religion” — mens det er fette sikkert at de alltid vil ha behov for “konfliktløsning”. Eller ihvertfall er det en søt fantasi å se for seg et samfunn som ikke er gjennominfisert av religiøse mongoer.

 

 

 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top