Verdens billigste produkt

Dersom vi tenker på verden og den menneskelige tilstand innenfor en markedsøkonomisk matrise, hvor alt reguleres ved hjelp av tilbud og etterspørsel, så er meninger det billigste som finnes. Du kan stille deg opp på et hvilket som helst gatehjørne og si at du ønsker å høre folks meninger så vil du uten tvil bli nedrent av meningsprodusenter som tildels er villige til å godta en negativ pris, i praksis at de vil betale folk for at de skal lytte til tankene og meningene deres, jevnfør for eksempel “kognitiv samtaleterapi” som aktuell behandling av nevroser. Mange føler at de formelig bobler over med ting de har lyst til å si og uttrykke, men de føler ikke at de har noe “trygt sted” hvor de kan si akkurat hva de tenker uten at dette skal trekke med seg noen slags ubehageligheter. Så de holder kjeft — helt til noen spør dem hva de tenker .

Noen hadde skrevet noe om ytringsfrihet som jeg kommenterte til med å si at enhver internettbasert plattform for ytring bør ha redaksjonelt ansvar for hva slags innhold som publiseres der, slik at for eksempel Facebook, Twitter eller “blogg.no” bør gjøres stafferettslig ansvarlige for hva som publiseres på nettstedet deres, på samme måte som gjelder for andre media. Aviser, fjernsynskanaler, ingen av dem kan si hva de vil uten at dette medfører konsekvenser. Noen kaller dette sensur. Hvorfor er jeg ikke en av dem? Jeg har jo mange og sterke meninger som nesten aldri er helt i vater i forhold til “det folk tenker” — hvilket bringer oss rett til problemets kjerne, fordi så vidt jeg kan se er det meste av alt det folk “tenker” i beste fall verdiløst, men mer sannsynligvis direkte skadelig både for dem selv og andre. De har aldri lært å tenke så derfor blir alt bare grøt for dem. Dette er ikke nødvendigvis deres egen feil. Opptil flere generasjoner av mennesker har blitt trent opp til å tenke at “alle meninger er like verdifulle”, hvilket åpenbart bare kan bety at “det finnes ingen sannhet” (siden man jo skulle tro at enhver mening faller i verdi i takt med at den beveger seg bort fra sannheten og selve rammebetingelsene for det som er virkelig).

Det er i grunnen ganske interessant hvordan “ytringsfrihet” nå ser ut til å oppfattes mer som “ytringsbeskyttelse”, det vil si et privilegium som bare fungerer så lenge du har en voldsmakt til å beskytte deg. Hvis ytringer måtte overleve i en darwinistisk sammenheng – det vil si at alle de individer som ikke knekker denne koden ikke vil overleve og formere seg – så ville vi få en annen type debattklima. Jeg ser for eksempel nesten ingen som er like beinharde på ytringsansvarlighet som de er på tanken om at enhver idiot bør kunne si hva de vil, når de vil, hvor de vil, og ingen skal kunne straffe dem for dette, for eksempel med å banke driten ut av dem. Det er i virkeligheten føkkings patetisk å snakke om ytringsfrihet i de vestlige demokratiene, det er i virkeligheten mer et problem som ligner på forholdet mellom ernæring og fedme, vi har allerede nok mat (og nok ytringsfrihet), spørsmålet nå er om vi bruker det vi har på riktig måte. Etter min mening har vi utviklet et usunt og dekadent forhold til begrepet ytringsfrihet i de vestlige og liberale demokratiene. Plutselig tror alle det handler om å late som ingenting når noen går langt over streken, mens egentlig ytringsfrihet handler om retten til å kritisere de som sitter med samfunnsmakten. Man blir ingen Voltaire bare fordi man ønsker å beskytte nazisters rett til å gå i demonstrasjonstog. Det er ingen trussel mot ytringsfriheten om man kjører en nulltolerant linje overfor hatpropaganda og konspirasjonsfantasering. Like lite som det er realistisk å tro at man kan ha et sunt samfunn uten politi er det realistisk å tro at man kan ha en sunn debatt uten moderasjon.

 

 

 

 

Bruker ikke "sosiale media". Har ingen interesse for "sosiale media".
Posts created 1026

2 thoughts on “Verdens billigste produkt

  1. Rett og slett jækla godt skrevet. Burde stått i en riksavis. Litt mer enn en håndfull lesere her på blogg. Der enkelte tror at vi har ytringsplikt

    1. Vel, problemet er kanskje noen ganger at “meninger” oppleves som likeverdige med fakta av de som føler behov for å ytre seg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top