Om å appellere til intelligensen

Intelligens er den mentale evnen til å forstå sammenhenger. Til intelligensen regnes vanligvis evnen til å lære, resonnere, planlegge, løse problemer, tenkte kritisk og abstrakt, samt til å forstå ideer, språk og kompliserte årsakssammenhenger. Intelligens er ikke statisk, noe som er en av grunnene til at mennesker kan få nedsatt kognitiv funksjonsevne (et ofte brukt begrep i psykiatrien) på grunn av blant annet traumer. Nedsatt funksjonsevne skyldes ofte at «støyet» en har opplevd opptar underbevisstheten og gir betydelig tap av fokus, nøyaktighet, vilje til å tenke dype tanker og tidslengden en klarer å tenke på et problem.

(Wikipedia)

Er det intelligent å forvente intelligens hos andre mennesker? Jeg vil si nei. Det man bør forvente er kodefeil, altså at det individet man har foran seg – uansett når, hvem, hvor og hvordan – er traumatisert på noe slags underdiagnostisert vis. Altså at de er gale. Dette er ikke et spørsmål, dette er en rimelig antagelse. Spørsmålet er hva slags perversiteter dette medfører og om man er klar for å forholde seg til dem. Det finnes jo ingen klart definert grense mellom personlighetstrekk og personlighetsforstyrrelser — men de fleste opplever at til hvilken grad de kan forholde seg normalt til noen henger veldig sammen med i hvilken grad de er “insisterende” med ett eller flere sære karaktertrekk, om de ofte føler og gir uttrykk for at de har rett, kjenner sannheten, vet best, og diverse andre ting i den samme gata.

Alle vet at mennesker kan være vanskelige å deale med, selv om de ellers er ens beste og nærmeste venner. Derfor blir vi ikke egentlig overrasket når folk blir vrange og umedgjørlige, når de lyver og fantaserer om hvem de er og hva de driver med her på jorda, eller altså når de oppfører seg som man typisk gjør når man har en kodefeil oppi katastrofebobla si. Sånn er jo mennesker. Det skrangler og går i alle retninger samtidig, uten at de alltid – eller engang mesteparten av tiden – kan gjøre rede for hvorfor de handler som de gjør. Imidlertid har de fleste en utpreget tendens til å bruke seg selv som målestokk for andres personegenskaper, slik at man henfaller til automatikk i tenkningen rundt hva som motiverer andre til å handle som de gjør – på seg selv kjenner man andre – ikke uofte til en patologisk grad som man kan observere for eksempel i form av “psykologisk projeksjon”. Dette er så typisk at man som en generell hovedregel trygt kan anta at folks moralske anklager mot verden og andre mennesker egentlig er tilståelser av egne synder.

Noe alle intelligente mennesker identifiserer som et problem i dagens verden med dagens informasjonsteknologi er menneskers evne til å tro på fullstendig vanvittige ting og siden la denne troen motivere dem til å også gjøre det vanvittige. Vi er allerede i en situasjon der ganske enkle algoritmer leder folk rundt etter nesa i en labyrint av desinformasjon og propaganda som tildels koker hodene deres i en alarmerende grad. Hvordan sosiale media er designet handler som regel om å holde på brukernes oppmerksomhet så lenge som mulig, slik at de kan selge reklameplasser til diverse aktører som ønsker å nå den eller den målgruppen med annonsene sine. Fra plattformenes side er det uinteressant hva slags innhold som produseres og distribueres gjenneom tjenesten de tilbyr – så lenge det ikke er bent frem straffbart – så alt de bryr seg om er om man har noen tusen følgere, som jo representerer et publikum med penger de kanskje ønsker å bruke på hva det enn er annonsøren har å tilby. Sånt er salgbart. Oppmerksomhet er en vare for de som tilbyr plattformer for innholdsprodusentene. Hvorfor ville Spotify for eksempel betale millioner av dollars for det dustete kjerringsladderprogrammet til den evneveike hasjrøykeren Joe Rogan? Svar; fordi han har mange millioner av følgere. Punktum. Verken mer eller mindre. Dette handler om cashish. Hvor mange zombier kontrollerer du? Det er dette som avgjør din verdi som nettbasert kuturprodukt. Mediavirkeligheten er hyperrealistisk. Hva vil skje hvis vi midt oppi denne lapskausen dropper en kunstig intelligensrobot som er programmert til å “holde på folks oppmerksomhet”?

Dette er dagens spørsmål. Noe av svaret vil ligge i de to videoene nedenfor.

 

 

Bruker ikke "sosiale media". Har ingen interesse for "sosiale media".
Posts created 1028

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top