Don Quijote, eller egentlig El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha («Den skarpsindige herr Quijote fra La Mancha»), er et prosaverk av spanjolen Miguel de Cervantes Saavedra (1547–1616). Verket består av to deler utgitt i 1605 og 1615. Det er kanskje det mest innflytelsesrike spanske litterære verket noensinne, og dannet grunnlag for en mer moderne skrivemåte innenfor skjønnlitteratur. Det regnes ofte som den første romanen i vestens litterære kanon. Ved å fremstille hovedpersonen, Don Quijote, som sinnssyk, omgikk Cervantes inkvisisjonens sensur. Han kunne nokså fritt kritisere og gjøre narr av både presteskap og Bibelen ved å bortforklare dette som del av hovedpersonens galskap. Navnet Don Quijote og uttrykket «å kjempe mot vindmøller» er gått inn i dagligtale og viser til feilslått idealisme og nytteløs kamp mot innbilte motstandere.
(Wikipedia)
Vedrørende det som skjedde har jeg to datapunkter og èn tangent. For det første, det virker ikke rimelig at strømmen skal gå i hele Spania og Portugal (pluss noen deler av Frankrike) samtidig. For det andre, når dette likevel skjer virker det ikke rimelig at hele mannskiten skal være restaurert og tilbake på jobb i løpet av bare 24 timer. Dette er datapunktene. Disse tingene skjedde. Hva de betyr? Det vet jeg ingenting om, men jeg har – som nevnt – en tangent. Jeg tenker datasentre. Hvor mange sånne har de i Spania? Eller mer presist formulert: Eksakt hvor stor andel av strømproduksjonen deres går med til å drive datasentre? Noen påsto at 21% av irsk strømproduksjon kjøpes opp av datafirma, men jeg har ikke brydd meg om å etterforske saken nærmere fordi andelen ved dette tidspunkt er ikke like interessant som problemet med at de oppskalerte datamodellene vi kaller kunstig intelligens krever aldeles latterlig mye kraft for å fungere — og dette er hva mange kaller selveste fremtiden nå, så da så. Bare et “vanlig” datasenter tilsvarer jo en middels stor by i strømforbruk, så enhver kan selv regne ut med alle fingre og andre utstikkende kroppsdeler de har hvilken retning dette opplegget bærer i.
Mens vi snakker om saken, jeg har lagt merke til en viss treghet i generell opplastningstid på denne siden i det siste. Som vanlig antar jeg i utgangspunktet at feilen ligger hos meg, men den har holdt seg stabil i noen dager og det påvirker etter alt å dømme ingen andre av de nettsidene jeg bruker, så hypotesen min må bli – basert i visse andre “tegn i tiden” – at det foregår en økonomisk oppstramming/nedskjæring av ressursbruken her, nærmere bestemt at de har kanskje flyttet hele domènet til en serverhost – jeg har minimal teknisk innsikt i sånt, men jeg vet det er vanlig å leie plass hos datasentre for slike formål – som har “mindre kapasitet i båndbredden”, ergo er den billigere å bruke, den bare laster saktere enn før. Et ankepunkt innenfor kategorien “take it or leave it” vil jeg tippe. Foreløpig er dette bare “mildt irriterende” – som så mange andre egenskaper ved dette nettstedet – men man tar det som “the cost of doing business” inntil videre. Vi får se hvordan ting utvikler seg videre. Bloggplattformen har uansett bare et “passivt eierskap” som neppe er interessert i noe mer eller annet enn å la ting seile sin egen sjø så lenge de fortsetter å bringe inn mer penger enn det koster å drive opplegget. En normal forretningsavgjørelse innenfor en kontekst hvor det å tjene penger er hva alt til syvende og sist handler om. Sånn fungerer markedskreftene, ifølge de ryktene jeg hører. Kjøp, salg og beinharde forhold.
Ellers er det å si at jeg prøvde noe nytt i går. Ting gikk bra i den forstand at jeg overlevde erfaringen, men jeg kommer ikke til å gjenta det. Du vet. Noen ganger må man jo i asiabutikken for å handle inn diverse krydder og sånt. Da tar man kanskje samtidig med seg noen poser med hurtignudler. Ihvertfall pleier jeg å gjøre dette. Og fordi jeg er en hardhaus med “sterk mat” tenkte jeg at jeg kunne liksågodt teste ut koreanske double hot chicken noodles, men herregud. Jeg vet strengt tatt ikke hvordan det smaker å jafse i seg rødglødende grillkull med skje, men omtrent sånn må det vel være. Såpass at både nese og øyne umiddelbart begynner å renne, mens resten av kroppen hikker fordi smaken er så sterk at hele systemet låser seg. Er det mulig? Denne jævelskapen er faen ikke spiselig engang. Jeg skjønner ikke helt hvordan de har fått det til, fordi jeg vet av erfaring at ikke engang en jafs med fersk habanero har sånn sjokkeffekt på kroppen. Ja det brenner og alt det der, men det er likevel kontrollerbart. Men disse nudlene? Glem det. De skal arkiveres sammen med visse andre sauser som åpenbart ikke har gått inn for spisevennlighet. Sånt er for folk som er mye tøffere i trynet enn meg, fordi jeg antar jo at de som spiser sånt gjør det “for å bevise noe” og ikke fordi det smaker godt. Dyre var de også. En typisk pose med hurtignudler skal koste mellom ti og tyve kroner – noe i den gata – mens disse kostst førti, så jeg tenkte at det var et (for denne sammenhengen) luksusprodukt basert i bedre råvarer eller noe. Når skal jeg egentlig lære hvordan verden fungerer? Herregud. Prisen er høyere fordi det er en ekstra fin pose. Det er alt. Riktignok var selve nudlene tykkere enn de billigere modellene men smaksopplevelsen – etter at det verste sjokket hadde gitt seg – var ikke av “en helt annen profil” enn det vanlige rasket i de laveste prisklassene. Mye MSG, hvis du skjønner hva jeg mener.
Hvorom allting er, det ble altså slik at like før jeg flytter til Spania – hvor den typiske kostholdsprofilen blant folk er bedre synkronisert med mine egne smakspreferanser – må jeg oppleve en fullstendig (og så langt uforklarlig) nedstegning av hele strømnettet. Jeg vet jo ikke noe om hvordan de har lagt opp det fysiske nettverket med transformatorer, “noder” og denslags, men det virker som sagt ikke rimelig at hele mannskiten skal kollapse overalt og samtidig. Jeg tipper de har fått noe å tenke på nå, i likhet med meg selv, som definitivt kommer til å installere eget solcelleanlegg så snart jeg har råd til det. Alt jeg har for sånne situasjoner der jeg befinner meg nå er et bensindrevet aggregat som i verste fall kan brukes til batterilading og denslags men det er “egentlig” beregnet på elektroverktøy når man befinner seg på jobb et sted som ikke har innlagt strøm. Folk på nettet som snakker (og spår) om kunstig intelligens påstår at kraftbruken innenfor denne sektoren kommer til å doble seg mange ganger i løpet av de få neste årene som kommer. I praksis betyr det at diverse datasentre kommer til å svelge unna all den strømmen de kan få tak i, med de konsekvensene dette vil ha for tilbud og etterspørsel i kraftmarkedet. Som alle vet er jo alt som befinner seg “i skyen” bare eksternalisert informasjon som lagres på leid plass i et datasenter. Jo mer databruk det er ute i befolkningen jo flere datasentre behøves. Dette er ikke akkurat høyere matematikk. Alle som ser for seg diverse datajåss som en “ny vekstnæring” bør ta med i beregningen hva sånt betyr i praksis for kraftmarkedet, både på utbyggings og distribusjonssiden, men kanskje først og fremst prisen. Tror du at du har dyr strøm nå? La oss snakke om saken i år 2030. Jeg vet ikke hva du ser for deg, men selv vil jeg tippe det er “høy sannsynlighet” for at vi har vært gjennom enda en pandemi innen de neste fem år er ute.
Den nye ministeren for sunnhet og folkehelse i Amerika er en latterlig figur, men ikke la dette distrahere deg. Han er også direkte farlig, i den forstand at han lyver og bløffer om farlige ting. Ta for eksempel “vaksiner og autisme” — som har en tydelig korrelasjon fordi det er vanlig å gi visse vaksiner til den samme aldersgruppen hvor man typisk finner de tidligste klare symptomer på autisme hos de individene det gjelder. Dette betyr imidlertid ikke at det ene forårsaker det andre, eller at det engang finnes noen som helst annen sammenheng enn at det handler om en bestemt aldergruppe. Uansett, denne ministeren har oppdaget “en epidemi av autisme” i befolkningen, uten at han er villig til å godta det fagmedisinere sier; at det handler om flere og bedre diagnoseverktøy applikert over et større “spektrum av symptomer” enn før i tiden. Det har ikke blitt flere autister enn før, bare andre diagnosestandarder som medfører at flere havner i denne kategorien, gjerne med forstavelsen “høyt fungerende” tilknyttet ordet autist, men selve poenget er at de dermed får et sett med nye rettigheter både sosialt, medisinsk og ikke minst på arbeidsmarkedet. Ting er ikke lenger som på 1970-tallet, da folk trodde det gikk an “å banke vett inn i dem” ved hjelp av mobbing, tvang og regelrett tortur. Vi bruker andre metoder nå, selv om menneskenaturen ikke har forandret seg en tøddel. Er dette smartere? Det vet jeg ikke noe om, jeg vet bare at bøllemetoder ikke fungerer, annet enn som situasjonsbetinget ad hoc taktikk noen ganger overfor særlig brysomme typer som ikke forstår noe annet språk — og selv da bare etter at man har prøvd alt annet. Jeg mener, hva skal man tenke om en helseminister som sier høyt at det er vanlig med meslingutbrudd når alle vitterlig kan finne ut at sykdommen ble betraktet som “utryddet” på det amerikanske fastlandet i år 2000? Herregud. Det er jo en dramatisk og farlig sykdom for alle som ikke er vaksinert, særlig barn. Hvis magefølelsen sier noe annet enn “skolevitenskapen” kan du trygt gå ut fra at magen din tar feil, uansett hva du selv måtte foretrekke. Hvorfor vet du ikke allerede dette?
Til sist noen betraktninger om tro.