Kunnskapens paradoksale natur består i at tvil, usikkerhet og følelsen av å ikke egentlig forstå hva som foregår vil øke i takt med at kunnskapsmengden øker. Det er derfor vi sier at uvitenhet er lykksalighet. Det er derfor du kan gjennkjenne en idiot på at de tenderer mot å være veldig sikre på seg selv og det de tror de vet. Hinsides det faktum at vi alle skal dø finnes det ikke noe slikt som “sikker viten”, men dette er ikke noe alle umiddelbart evner å forstå. Mennesker lengter etter det sanne, det sikre og det som ikke kan betviles. I sakens anledning har vi funnet opp religiøs tro, som i praksis består av ukritisk hengivenhet til et sett av idèer som er av en slik karakter at de ikke umiddelbart lar seg bevise eller motbevise. Hvordan vet du dette? kan vi spørre dem som er hengivne i forhold til det ene eller andre trossystemet – og svaret tenderer mot å være “fordi slik er det skrevet”. Egentlig en ganske forbløffende måte å forholde seg til livet og verden, men dem om det. Man behøver ikke å lete særlig lenge på nettet før man bare må konkludere med at mennesker har evnen til å tro på det mest bisarre menasjeri av usannsynlig nonsens.
Det kan innvendes at hva mennesker velger å tro er en privatsak på linje med hva slags sex de ønsker å ha og med hva slags partner (i entall eller flertall). Et slikt perspektiv er både nyttig og ryddig så lenge de evner å holde det private privat og ikke går inn for å markedsføre verken eksotiske idèer eller seksuell oppmerksomhet mot dem som ikke ønsker å bli utsatt for noen av delene. Hva du tror på og hva du gjør i senga er likeverdige størrelser i den forstand at ingen av dem er noe folk typisk ønsker å høre deg snakke om for eksempel i lunsjpausen på jobben. Samtidig er begge deler sannsynligvis viktige for deg som privatperson. Men allikevel tenker mange av en eller annen uforståelig grunn at det er “greit” å snakke om religion men “skittent” å snakke om sex. Dette er noe vi som samfunn bør søke å bevege oss bort fra. Det er et invasivt overgrep å bedrive “kaldsalg” på dørene med alskens religiøse opplegg og det bør ikke betraktes med større vennlighet enn blotting. Eller sagt med andre ord: Hvis du ikke er invitert og oppfordret til å snakke om greiene dine bør det være straffbart å henvende seg på døra til folk med “et budskap om Jesus” eller hva det nå enn måtte være folk tror de gjør. Det er uansett et overgrep mot privatlivets fred. Ingen skal måtte behøve å forholde seg til andre menneskers trosforestillinger eller seksuelle preferanser mens de befinner seg i sitt eget hjem og ikke har bedt om noen slik oppmerksomhet.
Når vi skal definere arten menneske som biologisk skapning henfaller vi som regel til det at vi “tenker”, samt i noe mindre grad til det at vi lager diverse ting som er ment å skulle gjøre vår tilværelse enklere. De fleste fremholder begrepet sivilisasjon som selve juvelen i krona. Vi har lykkes med å skape store og kompliserte samfunn preget av strukturer basert i lov og rett, handel og samvirke, men ikke minst administrasjon. Det har ikke alltid vært slik. Faktisk så har vi mennesker eksistert som “ville” skapninger i mesteparten av vår eksistens som egen art her på jorda. Det vi kaller steinalderen er en latterlig lang periode sammenlignet med de metallbaserte økonomiene som oppstod for rundt 5-6000 år siden og som senere utviklet seg til å bli det vi kaller sivilisasjoner før de dannet grunnlaget for vår egen moderne verden. Fra et subjektivt perspektiv er hundre år svært lang tid. Nesten ingen lever så lenge. Det finnes ingen i dag som kan huske hvordan ting var på 1800-tallet så vi er nødt til å stole på de dokumenter og arkeologiske bevis som foreligger og de historiene folk forteller. I enda mindre grad kan vi med noen rimelig rett si at vi “vet” noe om enda tidligere tider, for eksempel middelalderen eller den såkalte vikingtiden. Alt vi har er rimelige antagelser basert i det vi har av tekniske bevis fra historiske dokumenter og arkeologiske utgravninger. Men dette stanser ikke folk fra å tro og mene hva de enn måtte ønske. Det er ikke urimelig å si at intet nålevende menneske ville trives særlig godt i disse tidligere tider, selv om det finnes nesten hvor mange som helst romantiske fantasier om hvor mye bedre de ville hatt det uten staten, skatteetaten og NAV. Samt ikke minst moderne helseforetak.
En av de tingene folk hater mest av alt er penger. De nekter å innse at livene deres ville bli dramatisk forverret dersom det ikke fantes noe universelt byttemiddel som alltid er gjenstand for etterspørsel. Noen få ville klare seg helt utmerket men det er bare fordi de vet hvordan de skal jakte, fiske og dyrke diverse matvarer. Resten av bølingen er å regne som fullstendig inkompetente i forhold til en brutal verden hvor din overlevelse fra dag til dag henger på dine evner til å fortløpende løse praktiske problemer med en god del mindre redskap enn hva som ville vært optimalt. Et postapokalyptisk scenario hvor de menneskelige samfunn og statsmaktene har brutt sammen har aldri vært helt utenkelig men det har heller aldri virket sannsynlig. Ihvertfall ikke før nå, hvor de som administrerer “dommedagsklokka” har gått fra å snakke om minutter til å snakke om sekunder. Jeg kan huske at på 80-tallet snakket folk om “to minutter før midnatt” og ting så ganske dystre ut med kald krig, AIDS og alt det der. Men det er bare barnemat mot hva vi er nødt til å forholde oss til i dagens samtid. Klimakatastrofen har allerede begynt og idiotene på østfronten vet ikke bedre enn at de skyter hverandre ned. Fra rundt 8000-5000 år siden fantes en kultur som blir kalt Cucuteni-Tryptillia og den strakk seg over det som er dagens Romania, Moldova og Ukraina. Grovt sett fra Karpatene til Svartehavet. De hadde det man nå kaller “mega-landsbyer” med oppimot 40.000 innbyggere. Årsaken til at de ikke blir kalt byer er at vi ikke har funnet noe som ligner administrative sentre, men de var så langt vi vet de hinsides sidestykke største menneskelige bosettingene på den tiden. Det finnes for tiden ingen akademisk konsensus rundt årsaken til at kulturen forsvant men den mest populære tanken er at det skyldtes invaderende folkeslag fra øst (den såkalte Kurgan-kulturen). Slik sett virker det som om historien gjentar seg med den russiske invasjonen i Ukraina. Så langt virker det uklart hvordan dette vil ende så vi kan bare håpe at de ikke vil begynne å fyre av noen atomvåpen, for i så fall snakker vi utvilsomt om den tredje verdenskrig. Er vi virkelig intelligente skapninger? Jeg synes ikke det, men meningene er delte.