Heltemodig kamp for andres rettigheter

Luca Signorelli, “Antikrists prekner og gjerninger” (utsnitt), 1501.

 

Det beste er det godes fiende. Alle kjenner dette uttrykket. Det stammer visstnok fra Francois-Marie Arouet, bedre kjent som Voltaire. Det handler om kunsten å stanse i tide. Perfeksjonisme er som regel ikke noen god egenskap i folk, ettersom det kreves mer og mer energi å gjøre en ting “enda bedre” jo bedre den allerede er. I vår omtrentlige verden er godt nok det mest ønskelige resultat, ihvertfall hvis effektivitet og økonomi er ting man må ta hensyn til. Som håndverker opparbeider man en god materiell forståelse av hva dette betyr.

Ved dette tidspunkt i livet er jeg drit lei av amerikanere. De kan reise og ryke hele jævla gjengen. Det tok mange år og hard innsats, men de har endelig klart å inngi også meg et “antiamerikansk” sinnelag. Imidlertid er det ikke slik at man bare kan bli kvitt USA sånn helt uten videre. Man kan mene hva man vil om det at de kaller seg “lederen av den frie verden” men det er ikke til å komme forbi at amerikansk innflytelse på norsk økonomi og sikkerhetspolitikk er betydelig, selv om USAs kulturelle påvirkningskraft virker å være over sin storhetstid.

Jeg mener … hvem fanden beundrer amerikansk livsstil og samfunn i dag? Det er mer nærliggende å synes synd på dem. For å sitere de siste linjene fra John Fords teaterstykke Tis Pity She’s a Whore fra 1626: Hun var jo så ung og hennes evner var så store, at alt vi kan si er så synd at hun var en hore. Det er i ettertid vanskelig å se noen fundamentale prinsipper som har ligget til grunn for det politiske liv i USA. På 80-tallet pleide vi litt flippete å si at topartisystemet deres tilbyr Det dumme partiet og Det onde partiet. Valget er fritt. Vi har riktignok også i Norge en tendens til å manifestere et toblokk-system av henholdsvis venstre- og høyrepartier, men systemet er allikevel ganske fleksibelt fordi de enkelte partiene kan variere mye i detaljarbeidene sine fra den ene stortingsperioden til den neste. De kan til og med bytte side.

Per i dag har amerikanerne i praksis bare ett politisk parti, Demokratene. Republikanerne har fullstendig mistet det lille vettet de hadde og er nå redusert til noen slags selvmordskult som ikke engang gidder prøve å presentere noe politisk handlingsprogram. Opposisjonslederen for Republikanerne i Representantenes hus, Kevin McCarthy (som imidlertid ikke er i slekt med den beryktede kommunistjegeren Joseph McCarthy på 50-tallet), sier rett ut at dersom de vinner flertallet om en måned er alt de planlegger å gjøre er å holde høringer, høringer og atter høringer, om alt og alle, slik at det blir en praktisk umulighet å “føre politikk” i noen normal forstand. Sabotasje, med andre ord, designet for å gjøre det så vanskelig som mulig for regjeringen til Joe Biden å styre landet. Hvem har noe å tjene på dette?

Meningsmålinger viser at rundt 60% av Republikanerne og 40% av både Demokrater og “uavhengige” regner det som svært sannsynlig at det vil bli borgerkrig i USA i nær fremtid. Smak litt på den. Forrige gang de hadde borgerkrig i USA (1861-1865) handlet det om slavehold. Det virker mindre klart hva det handler om denne gangen, men USA har aldri hatt noe kraftfullt oppgjør med fascistene sine. Franklin D. Roosevelt unngikk denne konfrontasjonen da det var mulig å ta den på 30-tallet, mens Harry Truman erklærte at fascismen var beseiret i og med Den andre verdenskrig, så han fokuserte på kommunistene gjennom den såkalte Truman-doktrinen fra 1947, som blant annet dro med seg den tidligere nevnte Joseph McCarthy og et sirkus uten like, hvor man så kommunister under hver busk langt inn i det komplett latterlige territorium. Senere har imidlertid alle som har øyne å se med lagt merke til at USA har vist klare “fascistoide” tendenser på hjemmebane, og en ukritisk tendens til å støtte alskens fascistdiktaturer over hele verden i utenrikspolitikken sin.

Ting ser ikke bra ut. Man kan argumentere for at de allerede har en “kald” form for borgerkrig gående og at de har hatt dette ihvertfall siden tidlig på 90-tallet. Mer eller mindre organiserte bevæpnede grupper signaliserer jevnlig at de er klare for å sette i gang med drepingen. De perverse våpenlovene i USA hjelper ikke på situasjonen. Ting har imidlertid spisset seg til etter presidentskapet til Donald Trump. Uansett hva man ellers kan si om mannen har han åpenbart ennå stor makt og innflytelse over de aller galeste av alle gale amerikanere, som ikke skyr noe som helst. Dette har vi sett. Kongressbygningen har ikke blitt invadert med vold siden 1812 og aldri tidligere har noen båret et såkalt “sørstatsflagg” inn i bygningen. Det er ubegripelig for meg hvordan noen kan ta en fjøsnisse som Donald Trump alvorlig som “fører” for denne reiterasjonen av sørstatsrebellene, denne gangen inkludert nynazister av alle slag, men slik er det. Det er en fornærmelse mot Hitler å sammenligne Trump med Hitler, men dette er det eneste som funker slik situasjonen har blitt. Vi legger merke til at en representant fra Fremskrittspartiet her i Norge mente at Donald Trump burde får Nobels fredspris for sitt arbeid mot Nordkorea den gangen dette var en greie. Jeg vet ikke hva vedkommende mener i dag men disse idiotene i Fremskrittspartiet er troende til hva som helst, inkludert det å svike sitt eget land og folk til fordel for amerikanske fascister. Det vil i løpet av september måned bli enda flere høringer om 6. januar-saken og i mellomtiden går straffesakene mot Trump sin gang. Vi får se hva som hender utover høsten.

 

 

 

 

Bruker ikke "sosiale media". Har ingen interesse for "sosiale media".
Posts created 1099

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top