Men hvor er alle kjedene?

Det har tatt litt tid å legge merke til dette fraværet – sannsynligvis fordi jeg er jo ikke interessert i dem uansett – men det virker ikke som om det finnes noen kjederestauranter i Villafranca. Da mener jeg både “kjapp og gælen gatemat” av typen McDonald’s eller Burger King og mer dannede steder hvor man sitter ned og bruker normal tid på et normalt måltid. Hvorfor er det slik? Jeg vet ingenting om historien bak, eller eventuelt mangelen på historie. Det virker rimelig å anta at kjedene har et nærvær i de store byene og på steder med stor turistvirksomhet, men altså ikke her. Med det forbehold at jeg har ikke sett alle deler av alle gater ennå; det finnes ihvertfall ikke noe slikt i “de sentrale forretningsstrøkene”. Når det gjelder butikker er forholdet litt annerledes. Jeg har omservert både Carrefour – de er digre i Europa – Supermercado Dia (den ligger nærmest der jeg bor) og SPAR (som vi har på diverse steder i Norge også). Prisnivået er helt latterlig mye lavere enn hva det var der jeg bodde i Østerdalen, særlig når det kommer til grønnsaker og ferskvarer. Og la oss ikke engang begynne å snakke om brød. Herregud. Alt jeg skal si er at de skjønner seg på brød heromkring.

Det finnes selvsagt unormalt mange herberger, vertshus og “hostals” i Villafranca del Bierzo — fordi Camino del Santiago går jo tvers igjennom landsbyen. Man ser også de typiske vandrerne overalt. Egentlig skulle man tro at det fantes et økonomisk grunnlag for å etablere kjederestaurant på stedet, men det kan også hende at de har nei-politikk. Det er i så fall en form for boblende ballers mot som man egentlig aldri ser i politikken. Vi vil ikke ha lettvinte løsninger her. Når det kommer til spanjolene så har de selvsagt sine vaner og egenheter i matveien, men ikke noe jeg opplever som direkte urimelig (bortsett kanskje fra alle søtsakene til frokost) og de menyene man tilbys er i det store og hele “forståelige” for en som er vant til et typisk norsk kosthold. Imidlertid har de ikke knekkebrød her, men det kan jeg leve med gitt hvor jævlig bra alle de andre brødvarene typisk er. Jeg kan simpelthen ikke skryte nok av bakerne i denne delen av verden. De tar jobben seriøst på en helt annen måte enn de “kneipbrødfabrikkene” vi er nødt til å leve med i Norge. For øyeblikket har jeg litt praktiske vanskeligheter med å åpne en spansk bankkonto, men det går seg vel til. Jeg har strengt tatt ikke gjort noe mer enn å møte opp i en filial av Banco Santander og be om å få åpne konto der, og det har ennå ikke gått mer enn et døgn siden de sa at “noen vil ringe meg opp om saken”. Likevel er jeg utålmodig. Grr.

Noe annet som må besørges er selvsagt installasjon av internett hjemme. Enn så lenge bruker jeg tjenesten hos hotellet jeg bodde på mens jeg var på boligjakt, som har den bonusfordel at jeg også får i meg en kopp seriøs kaffe. Dette bør man merke seg: Ikke be om svart kaffe i Spania hvis du ikke liker den omtrent så sterk som det går an å få den. Selv om du presiserer at du mener “americano” (tynnet ut med varmt vann) leverer de typisk noe som voldtar tunga og flår ganen. Alle – men ikke jeg – bruker sukker og/eller melk, men jeg antar at å drikke “rå espresso” er noe man venner seg til (og som sannsynligvis gjør at man rynker på nesa over all brun tynnkaffe man senere eventuelt er nødt til å utholde). Vi fra Norge har også en annen typisj snublefelle i Spania: Alkoholvarer er tildels billigere enn vann. Man behøver ikke noen rikmanns budsjett for å holde seg på en jevn vedlikeholdspromille over lang tid, noe som selvsagt ikke er optimalt verken for helsa eller forstanden. Jeg observerer ingen som hyler i seg brandyshots til frokost her i hotellbaren, men sånt var helt vanlig blant håndverkere og bygningsarbeidere da jeg bodde i Barcelona for 25 år siden. Jeg antar at “tidene forandrer seg” selv på et sted som virker halvt eldgammelt og halvt tidløst. Ved dette tidspunkt er klokken åtte på morgenen og vi har kjølige tyve graders vær, men selv etter solnedgang i går observerte jeg mer enn tredve grader ute på terrassen. Av en eller annen grunn holder huset der jeg bor seg kjølig på innsiden, uten airconditioning. Men hvis du åpner vinduet merker du at varmlufta slår imot deg og flyter inn. Ganske pussig effekt, men jeg liker at det er sånn. Litt bakvendt at man åpner vinduet for å slippe inn varmen (eller stenger det for å holde den ute), men sånn er det.

 

Tiden har kommet for å bevege seg videre, akkopagnert av Jokke & Valentinerne:

 

Bruker ikke "sosiale media". Har ingen interesse for "sosiale media".
Posts created 1425

2 thoughts on “Men hvor er alle kjedene?

    1. Hver sin smak. Sannheten – slik jeg oppfatter den – er at du må flekke opp minst femti kroner for et brød som engang er spiselig i Norge. Men mesteparten er en direkte fornærmelse mot både smaken og folkehelsa.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top