Mye større enn du tror

Pussel er en syssel for fusser uten knyssel, der vi andre vil forandre den vei vi må vandre med hverandre, vil de slandre, slinke og slyne deg rett opp i synet med sine bølger av dårlige følger, en åsgårdsrei av hurlumhei som bedøver og sløver alle sanser der den danser etter veien foran fjott og tott (de har det jo så godt) med alle sine venner på vei dit veien ender, dit vi alle må gå og der er vi nå.

Rim og rytme er morsomme ting å leke med. “Mening” er mindre festlig men viktigere i hverdagen.

Uansett er språket det som først og fremst gjør norske mennesker norske. Hvis du vil bli mere norsk må du lære norsk bedre. Det er jo for faen åpenbart. Å kunne snakke flytende norsk er bra. Å vite hva ordene betyr er enda bedre. Men best av alt er når du kan bruke språket til å trikse med slik Zlatan trikser med en fotball, men også scorer på usannsynlige måter. Finter og overraskende vendinger er bra, men bare hvis det ender med at du får ballen i mål. En uskjønn tjuvscoring er bedre enn å drible helt Maradona over halve banen bare for å bomme på mål når man endelig skal “komme til saken” og få jobben gjort. Snakkekunsten handler ikke bare om retorisk estetikk, det essensielle er å få frem poenget. Kom til saken. Hva er det du prøver å si?

Hvorom man ikke kan tale, derom må man tie. 

Jeg tror den offisielle norske oversettelsen er “om det man ikke kan tale må man tie” men jeg liker min egen versjon bedre. Det er uansett det suverent mest kjente sitatet etter språkfilosofen Ludvig Wittgenstein. Poenget han skal frem til er at vi må bare akseptere at ikke alle ting i et typisk menneskeliv lar seg beskrive med ord. Da er kunsten å holde kjeft. Man kan ikke fange røyk med fiskegarn. Eventuelt må man tilnærme seg problemet med kunstneriske midler.

Filosofi betyr kjærlighet til visdom. Begrepet stammer fra antikkens greske filosofer som prøvde å forstå og forklare verden og hvordan menneskene skulle leve. Arbeidshverdagen for filosofer kan variere en del avhengig av hvor man jobber.

(Utdanning.no)

Dette er viktig for å berike oss som mennesker og veilede våre handlinger. Dessuten har filosofisk analyse tillatt spesialister på ulike områder å svare på menneskelige behov og generere større kunnskap. Dette oversettes til kontinuerlig teoretisk, vitenskapelig og sosial utvikling.

(Veientilhelse.no)

Det er ikke realistisk å snakke om kritisk tenkning hvis man ikke begynner med selvkritikk. Det spiller ingen rolle hva slags sak eller tema vi velger, sjansen for at man skal forstå det man har foran seg er så forsvinnende liten at det er en klokere strategi å regne seg selv som fundamentalt uvitende om alle ting. Alt er nytt, alt er unikt i øyeblikket, alt må læres mens man går. Det finnes mønstre som repeterer seg men ingen detaljer er noensinne helt like. Imidlertid reduseres sjansen for at man skal oppfatte mønstrene som fremkommer i virkeligheten hvis man allerede har fantasien full av ferdig formede oppfatninger. Det er dette selvkritikken handler om.

Jo mer skråsikre folk virker i forhold til et tema, jo mindre sannsynlig er det at de vet hva de snakker om. Man blir ikke ekspert fordi man er så jævlig sikker på seg selv og sin egen kompetanse, men fordi man tilnærmer seg temaet på en respektfull måte. Alt må læres mens man går. Om og om igjen. Sånn virker virkeligheten. Den er ustabil. Men den er alt vi har, og språket er alt vi har når vi skal kommunisere om de tingene som angår flere enn oss selv, derfor er det en fordel hvis man venner seg til å være tydelig om det man prøver å si. Jo vagere man er, jo mer sannsynlig er det at man vil bli misforstått. Imidlertid bør man ikke forveksle tydelighet med ignorant selvsikkerhet. Dårlig ledelse handler nesten alltid om enøyde konger og enfoldige følgere. Sånt er ikke bra for noen.

Nettet er fullt av intellektuelle fantefølger som vasser i en seig sirup av dårlig informasjon. Alt de har er en liten skrangleboks men noen få harde fakta som lager lyd når de rister på den og dette tiltrekker seg oppmerksomheten til omstreifende nettzombier som søker sjelefred og svar på alle sine dype spørsmål. Det blir jo litt sånn tilbud og etterspørsel hele greia. Det fødes en tosk hvert minutt av hver dag som den litt lugubre sirkusdirektøren PT Barnum en gang visstnok skal ha sagt når han ble spurt om hvem kundene hans var. Folk ønsker tilsynelatende å bli lurt. Ihvertfall skjer dette litt i overkant ofte for at mennesket skal kunne betraktes som et intelligent vesen. På den annen side, mange sier at “man lærer mens man lever” og det er omtrent så bra som ting kan bli.

 

 

 

 

Bruker ikke "sosiale media". Har ingen interesse for "sosiale media".
Posts created 1385

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top