Relativitetsteori for amatører

Som alle vet finnes det to relativitetsteorier, den spesielle fra 1905 og den generelle som kom ti år senere. Ved det tidspunktet var imidlertid Den første verdenskrig hva de fleste var opptatte av så det var dårlig stemning i forholdet mellom Storbritannia og Tyskland, med den følge at “tysk vitenskap” ble betraktet med en viss mistenksomhet. Ikke desto mindre var den generelle relativitetsteorien en stor nyhet innenfor alle seriøse vitenskapsmiljøer, så Arthur Eddington skrev en serie artikter det han introduserte GTOR (standardforkortelsen) for det britiske publikum av spesielt interesserte, med den følge at det var ham journalister henvendte seg til med spørsmålene sine.

Per i dag har det gått drøyt hundre år siden den generelle relativitetsteorien – GTOR – ble introdusert, så materialet burde være velkjent av alle, siden GTOR er så fundamental innenfor fysikken, men slik er det jo ikke. Formelen E=mc^2 fra Den spesielle relativitetsteorien av 1905 er riktignok et kulturelt ikon av den typen folk går med på t-skjortene sine, men den tanken at gravitasjon er noe vi opplever fordi universet krummer seg rundt massive objekter er konseptuelt sett såpass langt unna hva vi erfarer med kroppen i den fysiske verden at det blir drøy kost for mange, selv hundre år senere, så hvor mye drøyere var det ikke da nyheten var rykende fersk? En avis sendte noen for å intervjue Arthur Eddington og journalisten stilte da det berømte spørsmålet: Er det sant at det finnes bare tre mennesker i verden som forstår hva dette betyr? Eddington skal visstnok ha sittet stille og sett ut i luften en stund før han sa: “Jeg lurer på hvem den tredje personen er.”

Av årsaker jeg ikke forstår har tiden forandret seg nå. Eller rettere sagt, jeg forstår konseptet sommertid og opplever det ikke som særlig vanskelig å forholde meg til det, men jeg forstår ikke hvorfor vi praktiserer det. Jeg kjenner ingen som liker at de må stille om klokka (og med den selve tidsfølelsen) to ganger i året. Mange synes til og med det er vanskelig å forstå hvilken retning de skal stille klokka, er det frem eller tilbake? Svaret er at man alltid stiller klokka “i retning av midsommers”, så tilbake om høsten og frem om våren. Elementært. Hvor mange klokker har man i huset sitt? Selv har jeg bare to batteridrevne veggur som må stilles for hånd, alle andre apparater gjør dette selv. I prinsippet burde vi beholde denne ordningen bare fordi det er komisk å se på hvor frustrerte folk blir på grunn av noe så smått. Det er jo en gyllen anledning for alle som har noen slags form for intelligens til å reflektere litt rundt sine egne følelser. Hvorfor er det så provoserende å måtte stille klokka frem eller tilbake? Hva sier dette om menneskene?

Kjæresten min heter Tatiana og bor i Colombia, som ligger i en helt annen tidssone, dessuten også svært nær ekvator, hvor man alltid har tolv timer av og tolv timer på i forhold til dagslyset, uten sesongmessig varians, så for henne er norsk sommertid noe absurd, men hun forstår jo poenget med flere timer opplevd dagslys i løpet av det normale timeplanen og det ene med det andre. Tiltaket er fornuftig i en imaginær verden hvor mennesker er fornuftsskapninger, men slik er jo ikke den virkeligheten vi lever i. Folk styres av følelser og klarer typisk ikke å forholde seg til ting på intellektuelt vis. Min vanlige telefontid med kjæresten er hva som for henne er sent utpå ettermiddagen og hva som for meg er tidlig om morgenen (mange vil si midt på natten). Det fungerer best sånn. Hun er ferdig med arbeidsdagen og stort sett også dagens sosiale liv, mens jeg ennå ikke har startet dagen i min ende. Tenk på det som en formell erklæring av at vinteren begynner og slutter er hva jeg sier til henne, men hun har jo ikke noe forhold til begrepet “vinter”. Det finnes noen fjell i Colombia som er så høye at det legger seg snø der, men dit er det typisk ingen som reiser. Høydesyken kommer lenge før man ser snøen. Følgelig har de ingen slags “vintersport” i den forstand. Man går ikke på ski i Colombia.

Jeg har signert noen internasjonale aksjoner som handler om tid og tidsregning. En av disse er at vi bør kalle dette året nummer 12.022 av den antropocene tidsalder (fordi tidsregningen vi benytter er veldig urealistisk) og en annen er at vi bør ha universaltid på nettet, det vil si at klokka alltid er det samme på internett, uansett hva den er lokalt der hvor man befinner seg. Konvensjonen vi bruker i forhold til dagens ordning med tidssoner handler jo ikke om annet enn at man fastsetter klokken tolv middag til det tidspunktet når solen står høyest på himmelen der hvor man befinner seg, noe som var mer aktuelt i en tidsalder da de fleste drev med jordbruk men som spiller liten praktisk rolle nå i dag. Imidlertid er det jo slik at de fleste mennesker ikke egentlig har noen hjerne. Alt de har er en følse som man kan si er halvt villdyr, halvt maskin, og den bruker de når de skal fatte sine emosjonelt begrunnede beslutninger. Det kommer ikke til å bli noen universaltid fordi ingen vil godta noe annet enn at “klokka er tolv når den er tolv” akkurat der de selv befinner seg. Folk vil heller ha krig og terrorisme enn endringer i den vanemessige tenkemåten sin. Det er en ganske bisarr situasjon men slik er det. Jeg har en ennå ikke ferdig formuleret teori som handler om at mange mistet troen på vitenskapen – alt handler om tro for disse primitive typene – da Pluto ble degradert fra sin status som en av planetene i 2006. Det var forbløffende mye støy rundt saken. Rent praktisk sett handlet det om problemet med at man stadig fant flere transneptunske objekter og sto foran en situasjon med kanskje tyve-tredve nye planeter i solsystemet hvis man ikke gjorde noe med definisjonsgrunnlaget, derfor la man til kravet om at en planet må utgjøre mesteparten av all masse i omløpsbanen sin, som endte med at vi nå har åtte planeter, fire mineralbaserte “terraforme” objekter og fire gasskjemper. Hvilket altså er totalt uakseptabelt for alle de som veldig sterkt føler at Pluto er (eller bør være) en av planetene, fordi dette er hva de selv er vant til. Vi legger som vanlig merke til at hver gang dette er et aktuelt alternativ foretrekker folk å være idioter. Jeg vet ikke hvorfor, men sånn er det. Derfor er vår verden som den er.

 

 

Bruker ikke "sosiale media". Har ingen interesse for "sosiale media".
Posts created 1009

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top