Salt er ingen merkevare

Det sier “noe” om meg at jeg har fem forskjellige typer salt i kjøkkenskapet. Går det an å smake forskjell på det ene og det andre saltet? Jeg tror ikke det. Jeg har uansett til min disposisjon både Jozo, Nezo, Himalayasalt, Maldonsalt og Seltin. Herregud. Jozo er jodsalt, Himalaya er rosa, Maldon er flakete og poenget med Seltin er å redusere hvor mye natrium man får i seg. Bare Nezo er “normalt” salt som faktisk er en billig vare. Pakningen varer lenge. Jeg bruker en generøs dæsj Nezo i kokevannet når jeg lager pasta, men i det store og hele bruker jeg veldig lite salt og enda mindre sukker (målt i kilo per år). Jeg bruker faktisk mer av både svartpepper og paprikapulver. Det er jo nesten aldri nødvendig å salte maten for å få i seg de 1,5 gram kroppen vil ha hver dag. Søk på nettet sier at nordmenn i gjennomsnitt – altså i praksis at noen individer får i seg ganske vanvittige mengder med salt – konsumerer hele 10 gram salt hver dag, noe som bidrar til å få opp blodtrykket og øke belastningen på hjertet — det har altså null positiv effekt på kort sikt og stort skadepotensial på lang sikt.

Det hinsides enhver sammenligning viktigste enketelementet for å etablere og vedlikeholde en sunn kropp er at man spiser sunt. Hvis man er slapp med standardene i matveien spiller det nesten ingen rolle hva annet man gjør for å “komme i form”. Det byggverket man jobber med kan jo aldri bli bedre enn de materialene man bruker. Det har ikke noe med mangel på mosjon å gjøre – selv om dette også spiller en viss rolle i det store bildet – de feite folka man kan observere rundt omkring er matvrak. De er feilernærte til en katastrofal grad. Man kan jo se på folk at kostholdet deres består av industrielt fremstilt grisemat som er full av “tomme kalorier” og alskens karsinogene stoffer. Da har forfallet kommet langt — og det første krisetiltaket man umiddelbart må iverksette er å få ned mengden av sukker og salt som man får i seg. Null er en passende mengde sukker for de fleste. (Hvis man begynner å finstudere saken og beregne tallene vil man raskt oppdage at det er sukker i nesten alle matvarer som ikke er rene, rå ingredienser, så mengden blir i praksis aldri null med mindre man virkelig går inn for det og lager absolutt alt fra bunnen av selv, men det er også i praksis for mye forlangt av de fleste.)

Folk blir typisk veldig provosert av sånt. De bryr seg jo bare om kos, som er belønningsmekanismen deres. De vil ikke tenke på at de tar livet av seg selv med de dårlige vanene sine, de vil ha kos og hygge her og nå. Det sier seg selv at under sånne omstendigheter kommer man ikke langt med snusfornuft i forhold til klimaproblemene: Folk driter jo til og med i sin egen kropp, så hvor realistisk er det å komme med fornuftsbaserte argumenter til fordel for livsmiljøets bærekraft?

 

 

 

Bruker ikke "sosiale media". Har ingen interesse for "sosiale media".
Posts created 1010

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top